33-годишен шуменец е арестуван за изработка и продажба на фалшиви български документи за самоличност – лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Подправените документи са били предназначени за чужди граждани, много е вероятно клиентите да са бежанци, заяви на специален брифинг днес директорът на ОДМВР – Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

Ст. комисар Ялчън Расим и прокурор Емилия Янчева дадоха днес брифинг за задържания фалшификатор

Задържаният 33-годишен мъж, с инициали В. П., се оказал много добър фалшификатор, признават разследващите полицаи.  Младият шуменец организирал в апартамента си в града и в наследствена къща в с. Салманово частен цех, с който напълно затворил производството на фалшиви документи.  До разкриването на фалшификатора се стигнало след получен сигнал, след който криминалисти и служители от икономическа полиция са предприели множество оперативни действия. В резултат на разследването, на 10 април полицията задържала 33-годишния мъж на бензиностанция на бул. „С. Велики“ в Шумен, където младият мъж предал пазарска чанта на друг човек, след като стоял дълго време в автомобила си.

При обиска в пазарската чанта полицаите открили добре опакована конзола игра, а при направена щателна проверка било установено, че между платките на Плейстейшъна са оставени 4 броя фалшиви български документи за самоличност – две лични карти и два международни паспорта. Документите са изработени с изключително прецизно качество и при първоначалния оглед били трудно различими от истински, обясни директорът на ОДМВР.

При последвалото претърсване на имоти в Шумен и в Салманово били намерени множество документи за самоличност – български и чужди, заготовки за лични карти и паспорти в различна степен на завършеност. В помещение в апартамента на 33-годишния шуменец, обособено като „паспортно бюро“, е открита техника за предпечат, печат и производство на фалшивите документи.

Намерени са над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила.  Иззети са три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи.

Криминалистите установили, че производството в „цеха“ е със затворен цикъл.  Фалшивите лични карти и паспорти били изработвани лично от 33-годишния шуменец, който ползвал легално продавани по интернет материали. Мъжът разполагал и с необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи за самоличност.

По обясненията на самия фалшификатор, изработката на лична карта струвала 60 лв., а международен паспорт – 100 лв.  Клиентите били чужденци, които искат да притежават български документи и е много вероятно да са били бежанци, обясни Ялчън Расим.  Все още не е установено как 33-годишният шуменец е набирал клиентите си и дали е работил самостоятелно, или е бил част от по-голяма група и само е изпълнявал поръчки. Безспорно е обаче, че е много добър фалшификатор, който изработвал сам целите документи – от смесването на мастилата за цвета на страниците, до отпечатването на водните знаци. Мъжът не е професионален печатар, има висше образование, но не работи нищо в момента, обясни директорът на ОДМВР – Шумен.

В имота в Салманово, освен принтери и техника за печат, са намерени около 2,5 кг суха зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест е реагирала на марихуана.

В. П. е бил задържан първоначално за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен, впоследствие прокуратурата е наложила 72-часов арест. Прокурор Янчева съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3, чл. 354 а ал. 3 и чл. 308 ал. 7 от НК. Най-тежкото наказание е за фалшифициране на документи за самоличност и предвижда до 10 години затвор, допълни районният прокурор.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] Както вече бе обявено на брифинг на Районната прокуратура и ОД на МВР в Шумен, на 10 април 2019 г. специализирана полицейска операция на икономическа и криминална полиция установи две лица в момент на предаване на пратка. Това се случва на бензиностанция в Шумен, където Владимир В. предал пакет на работещ във фирма за превоз на пратки от България за Гърция.  Пакетът е иззет от полицията и в него е намерена конзола на електронна игра, в която са скрити 2 паспорта и 2 лични карти, на които е придаден вид, че са издадени от българските власти. https://radian.bg/2019/04/12/33-godishen-shumenets-e-arestuvan-za-izrabotka-na-falshivi-balgarski-pas… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име