Искаш да върнеш Сергей Станишев в България, за да бъде конкурент за поста ти и да го изберем за председател ли? С този въпрос Димитър Дъбов атакувал Корнелия Нинова на днешното бурно заседание на националния съвет на БСП, което трябва да подреди листата за евроизборите, съобщи 7 дни България.

Припомняме, че в предложения от Нинова вариант лидерът на ПЕС Сергей Станишев изобщо не е включен в листата и това е предизвикало остри дебати на днешното заседание.  Станишев има 235 номинации от структурите на БСП в страната и е втори по резултати след Елена Йончева, така че изключването му от листата почти разцепва лявата партия. А според независими анализатори подобен ход гарантира загуба на БСП на изборите, за което лична вина ще има Корнелия Нинова.

Много от членовете на днешния пленум са изразили остри възражения към предложената от Нинова листа. Причината е драстичното разминаване между волята на партийните структури и налаганите от Нинова имена.  „Предлагат се хора, които са с малък брой номинации от структурите, хора без никакъв опит в европейските структури“, критикувал по този повод Димитър Дъбов. Той поискал в листата да бъдат включени повече жени и да бъдат гласувани всички кандидатури, издигнати от партийните организации.  В отговор Нинова напомнила изказването на Станишев от евроизборите през 2014 г., в което той заявява, че няма да стане евродепутат, а само води листата. Тогава ситуацията беше различна, отговорил Димитър Дъбов.

Неговата позиция е била подкрепена и от журналистката Велислава Дърева. „Никога за последните 30 години не се е водила такава цинична и вулгарна война срещу един човек“, заявила Дърева и посочила, че в БСП има листа на Нинова и листа на партията.  Отношението към Станишев е признак на цивилизованост, критикувал Нинова и Валери Жаблянов, който заявил, че кадровият подбор на лидерката е доста слаб. Костадин Паскалев пък изразил недоволство, че научава имената на номинираните от медиите.

В проектолистата на Корнелия Нинова, която е била утвърдена от Изпълнителното бюро на партията минути преди днешния пленум, има и други спорни предложения. На избираемото четвърто място е включен началникът на президентския кабинет Иво Христов, макар че има много по-малко номинации от Станишев. На второ място е дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, а на трето- зам.-председателят на партията Деница Златева.

Досегашните евродепутати от БСП Петър Курумбашев и Георги Пирински пък изобщо не са в листата. Момчил Неков поставен на седмо място, което се смята за неизбираемо. По-късно Курумбашев разпространи изявление до медиите, в което обяви, че му е било предложено девето място, което той оцени като подигравка, затова отказал предложението. Георги Пирински пък обяви, че предложената от Нинова листа ще се отрази отрицателно на резултатите на БСП.

Социалистите протестират, че на избираеми места в листата на Нинова са поставени кандидати, които не се ползват с доверие в самата партия. Най-впечатляващ в това отношение е изборът на Иво Христов, когото Нинова е поставила на избираема позиция, въпреки че той е получил само две номинации от партийните структури.  Пренебрегнатият от Нинова Петър Курумбашев е сред най-харесваните от социалистите и има 171 номинации, докато вторият в листата Янаки Стоилов е с 84 номинации, а шестият Иван Кръстев е само с 15. „Имат ли изобщо смисъл номинациите! Това, което се върши, е скандално“, са изтъкнали много от членовете на днешния пленум.

Самият Сергей Станишев на влизане на заседанието коментира, че листата на Нинова е подарък за ГЕРБ и обяви, че БСП започва да прилича на вождистка партия. Ако тази листа остане, ще изглежда, че кампанията по номинациите е била фарс, заяви лидерът на ПЕС и посочи, че в момента се води друга кампания, която показва различията между БСП и ПЕС. „Тогава въпросът към БСП е: а какво търсите там?“, попита риторично Станишев.

Листата на БСП е „шпионин-Държавна сигурност, шпионин–Държавна сигурност“ – така премиерът Бойко Борисов определи предложения от Нинова вариант и допълни, че в нейната листа има само един човек, който разбира нещо от европейска работа – Деница Златева. „Оттам нататък е „шпионин-Държавна сигурност, шпионин–Държавна сигурност“, заяви лидерът на ГЕРБ при представянето днес на политическата платформа на ГЕРБ и СДС за предстоящите европейски избори, цитиран от NOVA.

„В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС, левият Манфред Вебер. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън“, коментира Бойко Борисов.

Заседанието на националното ръководство на БСП продължава.

Обрат на „Позитано“ – Нинова не успя да отстрани Станишев, листата ще се избира с тайно гласуване

След пет часа остри дебати и критики към ръководството на БСП, стана ясно, че предложената от Корнелия Нинова листа няма да бъде утвърдена. Окончателният вариант на листата ще се избира с тайно гласуване, а към предложените от ръководството имена в избора ще участват Сергей Станишев, Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов.

Националният съвет на БСП ще подреди листата по вишегласие, т. е. който събере най-много гласове, ще получи по-предна позиция.  Засега са сигурни само местата на водача на листата Елена Йончева, както и на гражданската квота и коалиционните партньори.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име