Борислав Беджев в предаването на досегашния директор на ТВ Шумен Валентин Захариев

Председателят на общинския съвет в Шумен, полковникът от резерва проф. Борислав Беджев, не намира нищо смущаващо в скандалния конкурс за директор на обществената Телевизия Шумен.  Припомняме, че по заповед на кмета Любомир Христов в комисията за избор на ТВ-директор са включени само щатни служители от общинската администрация, нито един от които не е специалист по телевизионна журналистика и единствената им връзка с телевизията е в качеството им на зрители /макар че и това е спорно/. В конкурсната комисия няма и нито един общински съветник, въпреки че именно общинският съвет е принципал на общинските дружества, каквото е Телевизия Шумен. https://radian.bg/2019/04/12/skandalen-konkurs-za-direktor-na-televizia-shumen-samo-obshtinski-sluzhiteli-v-komisiata-po-izbora/

Шефът на местния парламент обаче не намира в състава на комисията нищо нередно. Въпреки че в сегашната си битност проф. Беджев е преподавател в цивилен университет и би трябвало да е забравил казарменото отношение към медиите, от аргументите му става ясно, че за него няма разлика между една обществена медия и едно погребално бюро, ако са под шапката на общината. Затова професорът не вижда проблем, че чиновници оценяват и избират директора на телевизията.

Днес поисках официалната позиция на проф. Беджев за проведения конкурс. Как оценявате факта, че в комисията не са включени общински съветници, въпреки че става въпрос за обществена медия?, попитах проф. Беджев. „Моето становище е спазването на закона. Спазени са изискванията на закона и за мен с това въпросът се изчерпва“, заяви председателят на общинския съвет и допълни: Дали ще има някакви проблеми, аз лично ще констатирам – ако сме живи и здрави, догодина по това време, когато вземем отчетите на съответните дружества и установим че те са изпълнили възложените им задачи, без да натоварват общинския бюджет.

Но това е обществена медия и от нея не се искат само финансови резултати, настоявам пред професора и продължавам: Според вас нормално ли е при избора на директор на телевизия, радио, вестник или каквато и да е обществена медия да няма нито един експерт по темата? Моите уважения към ТРЗ, чистачките и всички други служители на общината, но какво разбират те от телевизионна журналистика, че оценяват хората на конкурса?

-По този въпрос не мога да взема отношение, не познавам лично членовете на комисията. По другото, което питахте, за мен въпросът се изчерпва с това, че е спазен закона.

– И смятате, че това е съвсем нормално? По същата логика тази комисия ще избере и първа цигулка на филхармонията, защото и на тях давате пари.

– За мен е нормално да се спазва законът. Щом в закона не е предвидено друго…

– Вие изобщо поискахте ли да бъдат включени общински съветници в комисията или сте оставили всичко на кмета?

-Аз се придържам към правомощията, които са ми дадени. Назначаването на управители е в правомощията на кмета, защото той сключва договор за управление.

– А нормален ли е фактът, че в тази комисия нямаше представители на други политически сили, освен управляващата? Защото утре може да не сте вие управляваща сила, това сигурно по друг начин ще реагирате. Не беше ли редно да се търси някакъв консенсус между политическите сили, когато се избира директор на обществена медия?

– Не знам какво ви дава основание да казвате, че доминира ГЕРБ. Освен това ние живеем в свободна държава, дори да допуснем, че някой е бил член на ГЕРБ, всеки може да си изкаже свободно мнението, щом осъзнава своята отговорност.

– Ако няма избран директор сега и се наложи да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, вие пак ли ще оставите на кмета да реши този въпрос?

– Ще го мисля тогава.

– Всъщност, какъв принципал сте на общинските дружества, след като вие изобщо не вземате отношение към такива важни въпроси? Само им проверявате отчетите ли?

– Това, което прави общинският съвет, произтича от търговския закон и функциите, които ние извършваме, са аналогични на колективния орган за управление на съответното дружество, предвидено по ТЗ. След като никой друг не се оплаква, ние защо да се оплакваме….

Това е почти стенографски запис на разговора от днес. Колеги, които присъстваха на интервюто, също се опитаха да обяснят на професора, че обществената медия не е същото като предприятието по чистота и че „ябълката не е същото като крушата, макар че и двете са плодове“, както посочи журналист от друго издание.  Професорът остана непреклонен: щом е спазена разпоредбата, няма проблеми!

Ами да се готви филхармонията! Защото нашите общински чиновници явно са достатъчно компетентни по всички въпроси.

Иначе, в случая с Телевизия Шумен е безспорно, че общинският съвет е дезертирал от правомощията си на собственик и е дал пълния контрол върху една медия в ръцете на кмета Любомир Христов.  Лошото е, че доста хора намират подобна ситуация за нормална.  След това не питайте защо сме изпаднали до 111-то място по свобода на словото…

П.п. Общинските съветници от БСП Веселин Пенчев и Венцислав Венков внасят питане за следващата сесия относно проведения конкурс за директор на Телевизия Шумен. Предполага се, че отговорът ще е в същия дух като на проф. Беджев

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Този човек управлява сталински! Това е най-трагичният председател на местния парламент от последните 30 години! Изпълнява политически поръчки, освен че показва ограничеността на фуражките…

  2. Медийната примадона – Розата на кмета, не си ли предаде професионалния опит на офицерите от запаса – кмет, областен и председател на общинския съвет? Дано се усети до Цветница 21 април, че после иде Разпети петък – сесията! Истинска предизборна кампания за 26 май! Благодарим ви, управляващи!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име