Областният управител на Търговище Митко Стойков ръководи заседанието на постоянната комисия по заетост

Близо 17 % от фирмите в област Търговище ще търсят нов персонал през следващите 6 месеца.  Данните бяха представени на заседание на постоянната комисия по заетост, председателствано от областния управител Митко Стайков.

На срещата бяха представени и обсъдени резултатите от първото за 2019 г. анкетно проучване сред бизнеса за търсената работна сила. Данните показват, че областната икономика е достигнала оптимални нива на заетостта и стремежът на работодателите в бъдеще е да запазят наетите работници и служители, като 16,7% от фирмите ще търсят нов персонал в следващите 6 месеца.

Налага се изводът, че работодателите имат по-големи потребности от специалисти със средно образование. Ще се търсят хора от следните професии: водач на МПС за обществен превоз; хлебар-сладкар; оператор в производството на облекло; оперативен счетоводител. Конкретните потребности отговарят на профила на областната икономика, а съществуващите професионални гимназии в региона имат потенциала да обучават кадри с търсените специалности, отчете комисията.

На заседанието беше съгласуван и проектът на Регионалната програма за заетост на област Търговище за 2019 г.  В резултат на изпълнението на програмата през втората половина на настоящата година ще бъде осигурена заетост за 94 безработни лица в 47 населени места от областта, за срок от 6 месеца.  Лицата ще бъдат наети за комунално-битово обслужване на населените места, поддържане и опазване на общинската собственост, куриерска и деловодно – административна дейност и др. Размерът на исканите финансови средства по програмата е 339 722 лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име