Ангел Конаклиев

Известни са вече носителите на наградите на Сдружение „Български музеи“ за 2018 г. За трета поредна година музейни институции и специалисти са удостоени за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство.  Жури в състав гл. ас. д-р Светла Казаларска, Боряна Матева, гл.ас. д-р Тодор Петев, д-р Екатерина Цекова и доц. д-р Атанас Шопов определи носителите на наградата в 4 категории.

В категория „За цялостен принос за развитието на музеите“ с грамота е удостоен Ангел Конаклиев, археолог в Регионален исторически музей – Търговище. Номинацията за отличието беше направена от екипа на търговищкия музей.

Ангел Конаклиев е дългогодишен археолог с принос в проучването на десетки археологически обекти както в страната, така и на територията на област Търговище.  От 1980 г. до днес Конаклиев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 900 археологически обекти от праисторията, античността и средновековието. В продължение на близо четиридесет години е основният изследовател на българското средновековие на територията на Търговищка област.

През 2003 г., след 30-годишно прекъсване, Исторически музей–Търговище възобнови археологическите проучвания на крепостта „Крумово кале” край Търговище. Инициатор и научен ръководител беше Ангел Конаклиев.  Археологическите разкопки  под неговото научно ръководство преобърнаха представите за обекта. От една стражева крепост тук се показа цял средновековен град, съществувал от началото на ІV до края на ХІV в.  Именно археологът Ангел Конаклиев  издигна тезата, която доказа, утвърди и въведе в научно обръщение, че руините на стария град всъщност са останките на град Мисионис – голям търговски център, описан от известния арабски пътешественик Ал Идриси през ХІІ в., изтъкват неговите колеги от историческия музей.  Научната теза на Конаклиев получи признанието на българската научна общност, а Мисионис стана едно от големите археологически открития на България през 2006 г. Сега обект Мисионис е в основата както на дългосрочните научна и образователна програми на търговищкия музей, така и приоритет в стратегията за развитие на туризма в община Търговище.

Екипът на РИМ – Търговище честити наградата на своя колега Ангел Конаклиев!

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име