Арена Шумен

С исторически ретроспекции кметът на община Шумен Любомир Христов се опита да оправдае всички проблеми в работата на администрацията си, които бяха огласени на днешното заседание на общинския съвет. В добре познатия стил “а пък у вас бият негрите“, градоначалникът отхвърли неудобните въпроси и се постара да намери виновници за текущите грешки до около 35 години назад във времето.  Все още не се е върнал чак до 9 септември, но до изборите може и дотам да стигнем и да чуем как Георги Димитров и Васил Коларов са виновни за разкопаните тротоари в Шумен. Защото явно това ще бъде тактиката на кмета Любомир Христов /ГЕРБ/ – при всеки проблем да изтъква как предишните преди него нищо не са направили или пък са направили още по-големи грешки.

Арена Шумен и 35 години назад

Многофункционалната зала Арена Шумен, която стои заключена през повечето време заради високите цени за ползване, се превърна в поредното „бойно“ поле на днешната сесия.  След общественото недоволство, от общинското предприятие ОЖИ решиха да предложат и по-ниски цени за ползване на терена –  84 лв. за тренировки до час и половина или 192 лв. за мероприятия до 4 часа. Досега минималният наем беше 480 лв.

Съветникът Добромир Драев обаче изтъкна, че и тези цени са изключително високи за спортните клубове и предложи тарифите да бъдат намалени наполовина, като общината поема разликата или финансира спортистите целево за ползването на залата. „Не е нормално да се искат 80 лв. за една тренировка, тези цени са правени от хора, които стоят по бюрата“, заяви Драев и коментира, че не е редно зала за милиони да стои затворена.

„Още от самото начало на всички беше ясно, че залата няма да се издържа сама, нито една Арена в страната не се самоиздържа и винаги тежи на общинския бюджет. Но след като ще се харчат публични средства за издръжка на залата, следва спортистите и младите хора на Шумен да имат достъп до залата, за да могат да тренират свободно“, заяви Драев.

Драев постави още един важен въпрос: Защо не се спазва Законът за спорта, който регламентира, че децата тренират безплатно в обществени спортни съоръжения. Направете нещо за тези деца в Шумен, стъпете на закона и отворете залата за безплатно ползване от детските клубове, призова Драев.

„Много хора са загрижени за Арена Шумен, а 35 години досега в зала Плиска не е направено нищо“, реагира остро кметът Христов, който даде да се разбере, че изобщо не приема идеята за безплатно ползване на залата. „Имаме нещо хубаво и дайте сега да го разсипем! Не сме го заключили, но това нещо има и поддръжка, трябва да се плаща. Това са възможностите“, заяви градоначалникът, според когото явно отварянето на залата за масово използване ще я „разсипе“.

Изобщо не спорим за издръжката, говорим залата да се ползва свободно от децата!, настоя Добромир Драев.

А ако я няма залата, къде щяха да влизат децата, контрира кметът и продължи: Законът може да е такъв, ама ние даваме един милион за спорта, дайте сега да отворим и залата, и който иска да влиза и да излиза!  При което съветници иронично му напомниха сталинското правило: има зала, има проблеми!

Директорът на ОЖИ Юлиян Вълчев пък обясни, че предложените нови цени са заимствани от подобни зали в страната и са коментирани със спортните клубове. Добромир Драев обаче продължи настоятелно да го пита: Колко пъти досега от отварянето на залата е изпълнен чл. 50 от Закона за спорта и в Арена – Шумен са били пускани безплатно деца? „Нещата не са бели и черни, така или иначе общинското предприятие има някакъв ресурс, който може да се използва“, започна да увърта Вълчев и след известна размяна на реплики стана ясно, че нито веднъж Арена Шумен не е работила безплатно за детски или младежки отбори.

На това място председателят на общинския съвет реши да измести горещата тема, като започна да обяснява колко пъти в спортните зали падали съоръжения заради липса на поддръжка.

Кметът оттегли точката и остави в сила високите цени

Виждайки, че спорът няма да завърши в желаната от общинарите посока, кметът Христов обяви, че оттегля предложението за нови цени за залата и оставя в сила досега действащите тарифи.  „Защото оттук нататък и 50 стотинки да предложим, популизмът е много голям и винаги ще казват, че е скъпо. Затова нека да остане както е досега“, обяви градоначалникът. И обеща: Докато аз съм кмет, тази зала ще бъде съхранена и ще се ползва при приетите условия! /т.е. полузатворена както досега, б.а./ Тук Любомир Христов пак се сети за „предишните“ и призова: „Да се престане с популизма, защото толкова години за спорта не бяха отделяни никакви средства, мога да ви дам справките…“.

Общинският съветник Васил Христов обаче настоя да не се затваря темата и да се намери консенсус, така че общината да подпомогне спортните клубове и да им даде възможност да ползват залата.  Светлозар Начев /ГЕРБ/ също се съгласи, че „действително проблемът е голям и трябва да се намери компромисен вариант“. Данаил Данчев /БСП/ предложи и конкретно решение – да се гласуват целеви средства на спортните клубове за ползването на Арена Шумен.  Идеята беше подкрепена и от Пламен Петков /АБВ/. „Не може в залата да има само режим на платено ползване, трябва да има и квота за неплатени мероприятия, за да спазим закона“, заяви Пламен Петков и предложи прекъсване за 15-минутни консултации между политическите сили, за да решат проблема.

Който явно беше на път да се реши именно в тази насока – с квота за безплатно ползване от децата и със субсидии за спортните клубове, тъй като представителите на различни партии, включително някои от ГЕРБ искаха подобен компромис. Тук кметът Христов отново заяви на висок глас, че е оттеглил точката и съветниците няма какво да обсъждат повече. Няма какво да подмятате и да подвиквате от залата: Искаме безплатно, искаме безплатно!, обърна се кметът към съветниците и допълни:  Като искате, кой ще я поддържа тая зала, кой ще плаща на служителите?

С което затвори темата, въпреки че съветниците изтъкнаха, че кметът трябва да предложи алтернатива и дебатът трябва да продължи, защото проблемът си стои.  Поне на този етап, обаче, и поне за кмета въпросът явно не стои.

И така, можем да обобщим: Въпреки наличието на политически консенсус за отварянето на Арена-Шумен и за по-масовото й използване от местните спортни клубове, включително и за безплатно ползване от децата, въпреки законовите разпоредби, това няма да се случи, защото кметът Любомир Христов не е съгласен „който иска да влиза и да излиза“.  Защото това можело да „разсипе“ бижуто на Шумен, а и не се знае какво ще каже по въпроса някой следващ градоначалник след 35 години..

Дияна Желязкова 

Коментари

коментар

Loading...

1 Коментар

  1. Всички нови спортни обекти в Шумен /стадиони, игрища, зали/ обслужват частни лица от бизнеса, приближени на кмета. Не очаквайте спортните среди да подкрепят ГЕРБ на изборите. Преброени са дните на кметския екип.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име