Месец преди изборите БСП водят пред ГЕРБ, но разликата е малка и все още не може да се каже кой ще спечели. Това заяви социологът Добромир Живков от агенция „Маркет Линкс“ пред bTV.

Данните показват, че ако изборите са днес, за БСП ще гласуват 31,3%, а за ГЕРБ – 30,9%.  Трети са ДПС с 6,1 %, ВМРО е на четвърто място с подкрепа от 5 %. На пето място е Демократична България.

Пет политически формации имат реален шанс да излъчат евродепутат, съобщи Добромир Живков. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България. Изследването на Маркет Линкс не дава място в ЕП на Воля, която беше посочена в предишното проучване.

Социологът коментира, че апартаментгейт се отразява тежко на електората на ГЕРБ. Над 90% в промяната на отношението към ГЕРБ е в отрицателна посока, заяви Живков.  Той допълни, че доверието към цялата политическа класа е изключително ниско и в момента апартаментгейт се отразява на гласуването на над 60 % от гражданите.

Живков подчерта, че все още не може да се каже кой ще спечели евроизборите – това може да бъде както ГЕРБ, така и БСП.  В този един месец много неща могат да се променят, коментира социологът.  Според него БСП ще продължават да се фокусират върху „апартаментгейт“, а ГЕРБ трябва да се фокусират върху позитивната кампания.

Голяма част от разочарованите от ГЕРБ ще отидат в графата негласуващи.  Дистанцията между ГЕРБ и БСП е изключително малка и БСП в момента са водещи, завърши Живков.

Изследването на „Маркет линкс“ е проведено съвместно с bTV.  То е национално представително, проведено сред 1049 пълнолетни лица през периода 12 – 22 април.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име