На 9 май, четвъртък, в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще гостува актьорът и писател Иво Сиромахов.  От 15 ч. е срещата му с децата на Шумен за представяне на детските му книги „Малки приказки“ и „Приказки от планината”, а в 17.30 ч. започва срещата му с възрастната аудитория за разговор по актуални теми, съобщиха от библиотеката.

Иво Сиромахов е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури и на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – специалност „Театрална режисура”. Като студент работи в Българското национално радио, където заедно с Ути Бъчваров в продължение на пет години води предаването „И рибар съм, и ловец съм”.

След дипломирането си Иво Сиромахов е режисьор в Малък градски театър „Зад канала” и Театър „Българска армия”.  През 1998–2000 г. работи във вестник „24 часа” като автор на политически фейлетони и завеждащ отдел „Култура”. От 2000 г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави”, в което се изявява като актьор и водещ.

Автор е на десетки статии и над двадесет белетристични заглавия за възрастни, сред които „Дневници и нощници”, „Оптимистична теория за българския секс”, сборниците „Очила” и „Български работи”, романите „Уважаеми зрители”, „Моят таен любовен живот” (удостоен с наградата „Цветето на Хеликон” за най-продавана българска книга през 2014 г. в книжарници „Хеликон”), „7 жени”, „Шекспир 3D” и др. Автор е и на пиесите „Българско криминале”, „Операцията”, „Клюки”, „Любовни истории”, „Островът” и др., както и на книгите за деца „Малки приказки” и „Приказки от планината”.

През 1995-та е удостоен с Награда за дебют в областта на изкуствата.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име