На 11 май в Шумен започва театралният фестивал „Нова българска драма”, в който по традиция се представят едни от най-добрите заглавия, свързани с българската драматургия.  Освен с прегледа на спектакли и авторския прочит на пиеси, тази година програмата на фестивала е съпътствана и от няколко интересни събития, съобщиха от ДКТ „В. Друмев“.

Още в първия ден в театъра ще бъде разположена документална изложба, организирана със съдействието на Съюза на артистите, под наслов „Архивите говорят за българската драматургия“.  Експозицията представя сценични реализации на български произведения, реализирани от режисьора Крикор Азарян и актьорите Петър Попйорданов – Чочо, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев.

Използвани са документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „София“, МГТ „Зад канала“, Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, VIA FEST – Световен театър в София и личните архив на Крикор Азарян (със съдействието на Валентина Радинска), Петър Попйорданов-Чочо (със съдействието на Даниела Мирчева и Иван Попйорданов), Григор Вачков (със съдействието на Силвия Вачкова), Велко Кънев (със съдействието на Дора Кънева) и Димитър Манчев (със съдействието на Росен Манчев), Валентин Ганев, Руси Чанев, Йохана Костадинова.

На 12 май ще се проведе творческа среща, посветена на съвременната българска драматургия. Тя ще премине под формата на диалог, който ще започнат специалният гост на фестивала Стефан Цанев, драматургът Димитър Димитров, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „Авторски прочит” Катерина Георгиева. Вратите са отворени за всички, които проявяват интерес към развитието на българската драма, към тези, които участват в театралните процеси, към тези, които пишат или все още нямат смелост да пишат, но искат, призовават от театъра. Творческият диалог ще започне в 10 ч. в зала „Нова българска драма”.

Ден преди закриването на фестивала, на 15 май, ще бъде представена книгата за Рада Спасова „Спомен за Рада. Бележки към един живот“. Книгата е с редакцията на Георги Тошев и включва спомени на режисьори и актьори, работили в театрите с Рада Спасова.  Представяното започва в 17 ч. в зала „Нова българска драма“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име