Наградените медицински сестри. Снимки Валентина Минчева

Шуменската колегия при Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи организира тържество в навечерието на 12 май – Международния ден на сестринството.  В организацията членуват 580 активни специалисти от десетте общини на областта –  400 медицински сестри, 70 акушерки, 30 фелдшери, 25 лаборанти. Работещите пенсионери са 25 % от членовете, толкова са и неактивните професионалисти.

Веска Райчева, председател на колегията, откри теоретичната част на събитието. Тя припомни, че на 5 май беше отбелязан Денят на акушерката, а на 12 май е Световният ден на медицинските сестри – денят, на който е родена Флорънс Найтингейл, основоположник на модерното сестринство.  Здравните теми бяха представени от преподаватели на шуменския филиал на Медицинския университет във Варна.

Христина Генчева говори за профилактика на рак на маточната шийка. Тя анализира проучване, проведено от медицински специалисти в Шумен, Варна, Русе, Велико Търново, в което са включени пациенти на онкологични отделения. Анализирайки ролята на акушерката в тази профилактика, беше отбелязано, че липсва автономност на акушерката и е невъзможно тя да сключва договор със здравната каса за самостоятелна практика. Идеята е да се създадат акушерски профилактични центрове, които да обслужват безработни и социално слаби жени, както и пациентки със здравни проблеми.

Темата на Мария Добрева беше болката при онкологично болните. Тя се позова на проучване, обхванало 400 пациенти със злокачествено заболяване. Анализирани са преживявания, които ги травмират психически и физически по време на терапията. Анкетираните медицински сестри в онкологичните болници признават, че са недостатъчно като персонал, имат голяма заетост и почти нямат време за общуване с онкоболните с цел облекчаване на страданието. Медицината днес акцентира на управляемостта на болката и сестрите имат желание за по-голяма квалификация, за да бъдат в помощ на пациентите в специализираните онкологични лечебни заведения.

Мария Добрева, Веска Райчева и Христина Генчева

Отличените сестри и акушерки

На празничната вечеря бяха обявени имената на 11-те медицински сестри и акушерки от всички структури на шуменското здравеопазване, които са номинирани от колегите си – членове на регионалната колегия.  Това са медицинските сестри: Венета Симеонова Лазарова от второ вътрешно отделение на шуменската болница, което се намира в Нови пазар; Светлана Иванова Цончева – старша медицинска сестра в Държавната психиатрична болница в с. Царев брод; Седефка Петрова Ламбева от детска ясла „Звездици“, номинирана за втори път; Анна Денкова Димова от отделението по медицинска онкология /химиотерапия/ в КОЦ; Радинка Стефанова Драгоева от детска градина „Щурче“; Ивелина Иванова Куртева от частната кардиологична болница „Мадара“; Стоянка Ангелова Стоянова, която от 1994 г. работи в Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен, но в колектива я знаят като „мама“.

От акушерките беше отличена Венета Драгомирова Пенерлиева от шуменската болница. От лаборантите – Силвия Николова Начева, старши рентгенов лаборант в Комплексния онкологичен център.

На събитието не можаха да присъстват Милка Жечева Янкова от Спешното отделение на МБАЛ-Шумен и доц. Теодора Николаева Евтимова – акушерка, преподавател в медицинския колеж.

Първата наздравица за вечерта вдигна Веска Райчева – лидер на шуменската организация на професионалистите по здравни грижи. Тя пожела на колегите си здраве и борбеност, за да защитават правата си за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Отбелязано бе присъствието на тримата млади лаборанти от отделението за лъчетерапия в КОЦ, които са най-младото попълнение в редиците на организацията.

Лаборантите от Онкоцентъра

Предстои дипломирането на първия випуск медицински сестри и акушерки в шуменския филиал на МУ-Варна, който ще попълни с нови професионалисти по здравни грижи – момчета и момичета, лечебните заведения на Шумен.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Фелдшерите има отделна съсловна организация от много години.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име