Стотици шуменци излязоха с децата си на протест срещу Стратегията за детето.

Над 350 шуменци, предимно млади родители с деца, излязоха тази вечер на протестен митинг срещу скандалната Стратегия за детето.  С плакати с призиви „Долу ръцете от нашите деца!“ и специално изработени фланелки, хората се събраха пред областната управа, за да изразят недоволството си от подготвяната стратегия и да декларират, че ще продължат гражданската си борба докрай, включително и с протести срещу властта.  Акцията на шуменци беше организирана в социалните мрежи, като само в шуменската група срещу Стратегията вече има над 1600 членове, които непрекъснато се увеличават.

На протеста имаше много майки с детски колички

Основното искане на протестиращите е категорична забрана на Стратегията за детето. Забрана, а не замразяване, защото в момента Стратегията само временно е спряна, подчерта един от организаторите на протеста Росен Радославов, фотограф, баща на четири деца. Другата организаторка на протеста – Божидара Руменова, е майка на три деца.

Другото главно искане на протестиращите е забрана на телефон 116 111 – това е същият телефон като в Норвегия, който е символ на тази скандална стратегия, заявиха протестиращите

Те искат три оставки – на социалния министър Бисер Петков и на председателката на Агенцията за закрила на детето заради подкрепата им за стратегията, както и на Мая Манолова заради подкрепата й за Истанбулската конвенция. Защото това, което се случва, е втора серия на конвенцията, обясни Росен Радославов.

Росен Радославов, баща на четири деца, един от организаторите на протеста

Днешният протест показа, че непрекъснато повтаряната позиция на социалното министерство и агенцията за децата, че в стратегията нямало нищо опасно и че родителите се поддавали на фалшиви страхове, още повече нажежава градусът на недоволството.  Ядосани, родителите се заканиха, че ако управляващите не се откажат от идеята за подобна стратегия, следващият протест ще бъде в София. Ще блокираме правителството и ще трябва да се измъкват с хеликоптери, предупредиха недоволните шуменци.  Те са готови да се организират и в партия, която ще нарекат „Не посягайте на децата ни“ и са убедени, че ще съберат над 60 % подкрепа срещу стратегията.

Уверенията на социалния министър, че протестите се неоснователни и че нямало да се отнемат деца, че това били фалшиви новини – това е абсолютна лъжа, министърът лъже нагло, заяви Росен Радославов, подкрепен от възгласите на протестиращите. Ние искаме оставката на социалния министър и ще я получим, а на Бойко Борисов също му предстои до един месец да си подаде оставката, ако не каже кой го натиска за влизането на тази норвежка простотия у нас, закани се Радославов под овациите на присъстващите.

Много от протестиращите вземаха микрофона, за да изкажат своите страхове и притеснения.  През последните години непрекъснато се увеличава намесата на социалните служби в живота на българските семейства, в образованието, в здравеопазването на децата, протестират родителите.  Те цитираха данни, според които само през месец март социалните служби са отнели 103 деца от семействата им, а впоследствие едва 20 от тях са били върнати обратно, останалите са били дадени в приемни семейства.

Целта на новата стратегия е да бъдат ограничавани правата на родителите, да се даде повече власт на социалните служби и на децата, включително и за настройване срещу своите родители, които ще могат да съдят чрез специализирания детски съд, заявиха родители. Всички те са убедени, че в стратегията има дадени големи правомощия на социалните служби, а се ограничават правата на родителите.

На протеста беше и семейството на Надежда и Любен Пашови, които бяха дошли с трите си деца, за да изразят несъгласието си с подготвяната стратегия за детето. Цялата фамилия носеше фланелки, поръчани специално – с надписи „Аз съм таткото“ за Любен, „Аз съм майката“ за Надежда и „Аз съм детето“ за дъщеричката и за двете малки момченца.  Много от протестиращите също носеха фланелки с подобни надписи или с призива „Долу ръцете от децата ни!“

Надежда и Любен с трите си деца дойдоха на протеста, за да изразят гражданската си позиция

„Не сме съгласни с промените, които искат да ни наложат“, заяви Любен и допълни: Смятаме, че за толкова години България е изградила една сравнително добра система и няма нужда тя да бъде радикално променяна, особено с чужди за нас неща. Тук сме, за да изразим своята гражданска позиция!  По повод становището на социалното министерство и агенцията за децата, които вчера отново обявиха, че протестите са неоснователни, Любен е категоричен: Те могат да заявяват каквото си искат, ние от различни министерства сме слушали какви ли не заявления и в повечето случаи сме видели, че не са в интерес на хората. Така че те могат да заявяват, каквото си искат, но ето, хората са тук и показват какво мислят за министерската позиция!

Не сме съгласни да се ограничават правата на родителите и социални служители да изземват функциите на семейството, категорична е и Надежда.

Протестът на родителите завърши с шествие до Руски паметник. Хората се заканиха, че ще продължат да протестират до окончателната забрана на стратегията за детето.

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. Кураж на всички родители! Само така срещу безумието на правителството. Протестите трябва да продължат, шуменци!

  2. Стига сте протестирали , вървете да работите в тази държава само протести и фалшиви новини

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име