Мирослав Мутафчийски с д-р Пенкова и д-р Чолаков на празник в МБАЛ - Шумен

И.д. директорът на здравната каса в Шумен Мирослав Мутафчийски изненадващо се появи в нова роля – на заместник-директор на новата агенция „Медицински надзор“. Преди два дни в Нов български университет стартира информационна кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“, където обучаващите се студенти се срещнаха с професори от медицинските университети в София и Варна.  Сред поканените участници прочетохме и името на един шуменец – Мирослав Мутафчийски, представен в нова управленска позиция: заместник-директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Новата структура стартира на 1 април със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и обединява досегашните две изпълнителни агенции „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантации.  Ръководител на мегаагенцията стана Росен Иванов от инспектората на здравното министерство.  Общият брой на персонала е 106 души – колкото бяха в обединените две структури.  За 2019 г. новата агенция разполага с 16 милиона лева, а идеята е да затегне контрола на лечебните заведения.

За една година Районната здравноосигурителна каса в Шумен стана трамплин за кариерата на двамата й шефове. През февруари миналата година д-р Йорданка Пенкова беше назначена за подуправител на НЗОК-София, след като управлява районната каса почти пет мандата – от 2003 до 2018 г.  Според наши източници, тя остава титуляр като шеф на шуменската здравна каса. Не е обявен конкурс за тази длъжност.

От миналата година досега временно изпълняващ длъжността директор беше Мирослав Мутафчийски. Преди това го знаем като началник на отдел „Специализирана администрация“ и председател на съюзната организация на КНСБ в РЗОК-Шумен, плътно съпътстващ шефката си Пенкова на заседания в областната управа и на други регионални събития на здравни теми.  По наша информация, от 8 май той е освободен и мястото му на заместник-директор на РЗОК заема Десислава Георгиева с ресор извънболнична помощ /зъболекари, специалисти, джипита, поликлиники и др./

Към момента договорните партньори на шуменската здравна каса не са информирани с електронно съобщение на кого ще се отчитат, коментират медици. Политическата обстановка до края на годината ще предопредели позициите на двамата шуменци в здравните институции на национално ниво, както винаги е ставало при кадруването на управляващите по върховете. Всеки от двамата си е подсигурил кариерата по свой  начин. Но животът показва, че който е отишъл в София, не се е завърнал в Шумен.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Докато едни правят избори, други правят кариера. С политическо лоби и шуробаджанащина.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име