Спектакълът „Луда трева“ на театрална работилница „Сфумато“ получи наградата за цялостен спектакъл на фестивала „Нова българска драма“ в Шумен, както и още три награди, съобщиха от  пресцентъра на фестивала.  Постановката взе още приза за режисура на Маргарита Младенова, наградата за сценография на Михаела Добрева и Борис Далчев, както и отличието за музика на Христо Намлиев.

Тази година журито на фестивала не присъди награда за мъжка роля.

Наградата за женска роля е трансформирана в награда за изпълнителките в танцовия спектакъл „Кукери” на шуменския драматичен театър „Васил Друмев”.

Наградата на публиката отива при танцовия спектакъл „Кукери” на ДКТ „В. Друмев“.

Не беше присъдена награда за драматургия в направление „Авторски прочит“.

Спектаклите от състезателната програма, както и текстовете от направление „Авторски прочит“, тази година бяха оценявани от жури с председател Виолета Дечева, професор по театрознание, преподавател в Нов български университет и членове: Антон Угринов – режисьор и актьор, доц. Елена Иванова – костюмограф и сценограф, театроведът Асен Константинов и актрисата Юлиана Сайска.

Преди обявяването на наградите, членовете на журито изразиха личните си впечатления от фестивала на пресконференция.  Председателят на журито проф. Дечева изрази изненадата си от селекцията на спектаклите, които според нея са под нивото на българския театър.  „Изненадана съм от селекцията на представленията във всеки един смисъл. Изненада ме, че на такъв висок форум може да се видят спектакли под сегашното ниво на българския театър“, каза проф. Дечева. Според нея, подборът на спектаклите е отговорност на селекционера, а за самата проф. Дечева било изпитание да разбере „какво е било намерението на селекционера с избора на представления“.  Проф. Дечева каза още, че нито един от текстовете в направление „Авторски прочит“ не е оставил трайни следи в нейното съзнание.

Иначе членовете на журито бяха единодушни, че фестивалът „Нова българска драма“ е много важен и трябва да се съхрани, и похвалиха домакините от шуменския театър за условията, които са създали за работата на журито.

В същото време в социалните мрежи се появиха коментари, че представленията от фестивала са слаби, селекцията не отговаря на очакванията на публиката, а зрителите напускат спектаклите, без да дочакат края.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име