Тихомир Радев /вляво/ и Харизан Харизанов представят пред журналисти подробности за приключението по Дунав.

47-годишният Тихомир Радев, полицай в районното управление в Шумен и бивш главен скаут на България, ще измине с каяк цялата плавателна част на река Дунав от Германия до Черно море, при това в режим на оцеляване.  Днес Радев представи пред журналисти предизвикателството, за което се готви от години и което е нарекъл „Приключение по Дунав“.

В продължение на около два месеца Тихомир Радев ще преплава с каяка 2500 км от Инголщат в Германия до делтата на Дунав в Румъния.  По време на пътешествието той ще бъде съвсем сам и ще се изхранва единствено с това, което може да намери в реката и по нейните брегове.  Подобен режим го обрича на полугладно съществуване, тъй като в някои страни по Дунава риболовът е забранен. Радев обаче е решен да възстанови в максимална степен събитията от книгата на Жул Верн „Дунавският лодкар“, която го е вдъхновила за това приключение.  Затова и ще измине реката в режим на оцеляване, хранейки се само с това, което намери във и край реката.  Единствените пари, които пътешественикът ще харчи, ще бъдат за купуване на питейна вода, а със себе си ще носи само медикаменти за спешни случаи.

Пътешествието му става възможно благодарение на подкрепата на Харизан Харизанов и на община Шумен, която отпусна 2000 лв. за инициативата.  По проекта работи и журналистът Стоян Стоянов от Радио Шумен, който ще поддържа непрекъсната връзка с пътешественика.

Плаването ще се опита да възпроизведе максимално точно книгата на Жул Верн, която е вдъхновила Тихомир Радев още като дете.  Затова той ще бъде сам, ще плава с каяк и ще се изхранва само от реката и това, което намери по брега.  Пътешественикът разчита и на местните рибари, защото вярва, че реката е обединител на нациите, които живеят покрай бреговете й.

Бившият главен скаут вижда в приключението си далеч повече от едно лично преживяване. „Не искам това да бъде просто едно лично приключение, голяма ми цел е то да стане едно послание към младите хора да четат и да мечтаят. Но не просто да останат мечтатели, а да полагат усилия за реализиране на мечтите си“, обяснява пътешественикът.  Той има послание и към възрастните: никога не е късно да реализирате мечтите си!

Кметът на Шумен Любомир Христов поздрави пътешественика и му подари рекламни фланелки на града

Цялото плаване ще бъде документирано с две камери в лодката, обясни Харизан Харизанов, който помогна за реализиране на идеята. Накрая ще се направи един кратък филм от пътешествието и ще се показва в училищата, за да предизвика децата да излязат от дома си и от интернет и да влязат в спортните зали, обясни Харизанов.

Лодката за пътешествието, която струва над 3000 лв. с  цялото окомплектоване, е купена с лични средства на Тихомир Радев.  На каяка ще бъдат закачени гербът на Шумен и националното знаме, така че хората, които минават покрай бивака на шуменеца, да научават повече за инициативата.  Уникалното в плаването на Радев е, че то ще бъде направено в режим на оцеляване, досега никой не е минавал реката по този начин, коментира журналистът Стоян Стоянов.

Пътешественикът ще бъде изпратен от Шумен на 9 юни в 10 ч. пред зала Арена.  Очаква се плаването му да завърши най-късно до края на август, но всичко ще зависи от здравословното и физическо състояние на Радев след продължителното недохранване, както и от река Дунав.

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. […] Припомняме, че плаването на Радев, наречено „Приключение по Дунав”, започна от германския град Инголщат на 11 юни. Целта на 47-годишния Радев, полицай в районното управление в Шумен, е да измине с каяка цялата плавателна част на река Дунав от Германия до Черно море в режим на оцеляване.  https://radian.bg/2019/06/04/shumenets-shte-preplava-s-kayak-tselia-dunav-v-rezhim-na-otselyavane/ […]

  2. […] Радев измина целия Дунав в режим на оцеляване, възпроизвеждайки приключенията на героя в романа „Дунавският лодкар“ на Жул Верн.  Шуменецът се беше подготвял за плаването си близо 2 години. https://radian.bg/2019/06/04/shumenets-shte-preplava-s-kayak-tselia-dunav-v-rezhim-na-otselyavane/ […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име