Ялчън Расим, Мая Блъскова и Десислав райчинов представиха пред журналисти новата инициатива на полицията срещу телефонните измами

Веселин Маринов и Славка Калчева ще пеят в Шумен пред 2500 пенсионери на концерт, който местната полиция организира специално срещу телефонните измами. Нестандартният подход, предприет от областната дирекция на МВР, е опит да се преобърне печалната статистика на този вид престъпления в Шуменско, заяви директорът на ОДМВР старши комисар Ялчън Расим. Миналата 2018-та година се оказа рекордна в нанесените щети от телефонни измами – жертви на измамниците станаха 44 души, които загубиха общо 316 000 лв.

Това е най-голямата сума, отмъквана от телефонни измамници през последните пет години, коментират от шуменската полиция.   Огромните загуби показват, че досегашната традиционна превенция – предупреждения по медиите, срещи по кметства и пенсионерски клубове, не дава резултат.  Въпреки усилията на полицията, 2018-та се оказа рекордна по размера на откраднатите пари в Шуменско, затова областната дирекция е потърсила друг начин да достигне до възрастните хора, обясни шефът на регионалната дирекция.

След направен анализ е установен профилът на най-честите жертви на телефонни измами в региона – това са жени на възраст от 55 до 75 години, живеещи в широкия център на областния град. Едно от обясненията е, че в централната част на Шумен хората масово са запазили стационарните си телефони, на които звънят престъпниците. В същото време, в малките общини Венец, Хитрино, Никола Козлево, Каолиново и Върбица изобщо няма регистрирани телефонни измами.  Базирайки се на този профил, от полицията се запитали какво може да събере на едно място потенциалните жертви на измамници, за да бъдат предупредени как да се пазят от подобни престъпления, обясни старши комисар Расим. Така се появила идеята за мащабен концерт, който ще се проведе на 13 юни от 18,30 ч. в зала Арена – Шумен.

Изпълнителите Веселин Маринов и Славка Калчеви са поканени, тъй като при разговори с пенсионерките се установило, че възрастните шуменки предпочитат именно тях на сцената – така шефът на шуменската полиция обясни защо е поканен певецът, от когото премиерът Бойко Борисов публично се разграничи.  Участието на изпълнителите и цялата организация ще бъде финансирано от шуменската фирма Алкомет.  „Нашата фирма е силно ангажирана към уязвимите хора, затова ние с радост подкрепяме инициативата на шуменската полиция“, каза говорителят на Алкомет Мая Блъскова.  Община Шумен ще предостави безвъзмездно зала Арена, за която иначе би трябвало да вземе наем от 3600 лв.

Преди концерта полицейски инспектори, жертви на телефонни измамници и хора, набелязани за „мулета“ ще разкажат на пенсионерите механизма на престъпленията.  Очаква се залата да се напълни до максималния си капацитет – 2500 души, а поканите за концерта са разнесени от районните полицейски инспектори във всички пенсионерски клубове в града. Поканени са и възрастни хора от десетте общини в региона, за които местните кметове ще организират транспорт.

Надяваме се, че така информацията ще се разпространи най-бързо и ще достигне до максимално много хора, каза шефът на регионалната дирекция в Шумен.  Той очаква след кампанията да бъде намален броят на измамените шуменци, както и изгубените от тях пари. „Ако тази година измамите паднат от 316 000 лв. на 216 000 лв., това ще е успех, ако броят на жертвите намалее поне с 10 души – това ще е успех“, коментира старши комисар Ялчън Расим.

Първите телефонни измами н Шуменско са регистрирани още през далечната 2000-2001 г., но откраднатите суми бяха значително по-малки.  През годините най-голямата изгубена сума от жертва на телефонна измама е над 30 000 лв.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име