Румен Петков на пресконференция с ръководството на АБВ в Шумен

Сделката за изтребителите F 16 е най-голямото престъпление към националната ни сигурност в годините на прехода – това заяви пред журналисти в Шумен лидерът на партия АБВ Румен Петков, коментирайки актуалните теми от деня.  Той посочи, че в парламента има коалиция „F 16“ с участието на ГЕРБ, БСП, ВМРО, ДПС и „онази организация „ограда и паспорт“, която подкрепя сделката.

„Апелирам към министъра на отбраната да се изправи и да заяви позицията си пред обществото: Това добра за българската авиация сделка ли е или не“, призова Румен Петков и подчерта, че според експертите на партията тази сделка е катастрофа. „F 16 са най-скъпите прахосмукачки в света“, каза Румен Петков и коментира: Вече три месеца апелирам от министерството на отбраната да излязат и да обяснят – преди 15-тина години, като дойдоха 6 самолета F 16 в Бургас за участие в авиошоу, защо не излетяха? Да кажат колко самолета F 16 има в съседна Румъния и колко от тях са във въздуха! Да кажат Великобритания и Турция с какви мотиви се отказват от F 16 и какво определя бруталната разлика в цената, която се иска от нас!

Освен за самолетите F 16 и концесията на летище София, според Румен Петков има коалиция между ГЕРБ и БСП и за новия закон за държавна собственост. Проектозаконът предвижда премахване на забранителния списък за приватизация на структурни предприятия като пристанищата, БДЖ, атомната централа, Кинтекс, ВМЗ Сопот, посочи Румен Петков. Според него, този закон ще развърже ръцете на правителството да продава части от тези предприятия без да иска разрешение от парламента.

Анализирайки резултатите на АБВ на европейските избори, Румен Петков беше категоричен – партията се представи много лошо на изборите, а отговорността за лошия резултат е лично негова като председател на политическата формация.  Според Петков, вотът е показал, че България остава встрани от европейските процеси и тенденции.  Докато активността в европейските страни беше над 50 %, у нас само 30 % си направиха труда да гласуват, посочи Румен Петков и коментира, че ниската активност е резултат от разочарованието на българите от нашите представители в европейските институции и невъзможността им да защитят българския национален интерес.

Председателят на АБВ посочи още, че това е била една от най-грозните предизборни кампании за целия преход.  Само ние говорихме на европейски теми, а останалите се замеряха със забогатяването на властта, апартаменти и суджуци, коментира Петков.  Хората обаче трябва да разберат, че със 70 процента негласували, ние на практика легитимираме тази форма на управление, която иначе не харесваме, изтъкна лидерът на АБВ.

Румен Петков заяви, че структурите на партията вече стартират подготовката си за местните избори и подчерта, че АБВ ще се бори да повтори добрите си резултатите от предишния вот в Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име