Новият шеф на ВиК - Шумен Илиян Илиев. съветниците могат да го видят поне на снимка, защото утре няма да могат да се запознаят лично с него

Новият шеф на ВиК – Шумен Илиян Илиев стартира „запознанството си“ с града с открито неуважение, което може да се приеме и като пренебрежение, към местната власт, представлявана от общинския съвет.  Илиев обяви на пресконференция, че няма намерение да ходи на извънредната сесия утре, която е свикана специално заради ВиК-дружеството и на която съветниците искаха да получат отговори за тежкото финансово състояние на предприятието, за огромните му загуби и задължения, както и на въпроса, вълнуващ всички шуменци – какво ще се случва с цената на водата?

Съвсем резонни въпроси, на които представителят на ВиК дължи отговори не само защото водата е тема с първостепенна обществена значимост, а и поради факта, че община Шумен е собственик на 23 % от капитала на водното дружество.  Илиев обаче обяви, че нито той самият ще присъства на сесията, нито пък ще изпрати представител на ВиК.

Той няма и никакво намерение да намалява цената на водата с 10 стотинки, както беше обещано от бившия министър Николай Нанков пред шуменските управници. „Аз не виждам никаква необходимост от намаляването на цената“, беше категоричен Илиев и пресметна, че поевтиняването с 10 стотинки ще намали сметките на едно семейство с един-два лева.  От това няма полза за гражданите, каза новият ВиК –шеф, но подчерта, че подобно решение ще бъде „най-лошото, което можем да направим за дружеството“.  Дружеството трябва да функционира нормално, за да се осъществи големият проект, беше категоричен Илиев и на няколко пъти изтъкна, че основната му задача е реализирането на 130-милионния проект за пречиствателната станция и довеждащия водопровод.

Самият Илиев е външен човек за Шумен и идва като временно изпълняващ длъжността управител, след като 6 години е бил шеф на ВиК – Ловеч, а след това 2,5 години е бил на работа в КЕВР.  В шуменското дружество встъпи в длъжност на 8 май. След като се е запознал със състоянието на предприятието, коментира, че ВиК – Шумен има сериозни проблеми, но те не са фатални. „Това не е единственото ВиК-дружество в затруднено положение в страната“, успокои Илиев. И подчерта: Трябва да помогнем на дружеството, за да се осъществи големият проект, това е основната задача!

Задължения за близо 7 милиона лева

ВиК – Шумен има задължения за близо 7 милиона лева, стана ясно на пресконференцията, на която новият шеф беше довел целия си мениджърски екип от 8 човека.  Към края на 2018 г. дружеството има неплатени краткосрочни задължения за електроенергия за над 870 000 лв., както и други краткосрочни задължения в размер на над един милион лева.

ВиК има и огромно задължение от над 5 милиона лв. по стар договор за рехабилитация на водопроводите, който оспорва в съда.  Дори и да загуби делото, дружеството ще разчита на помощ от „големия собственик“ – държавата, увери Илиян Илиев. Министерството е уведомено за тези 5 милиона лева и трябва да ни помогнат, в противен случай този проект /за пречиствателната станция, б.р./ няма да се случи, коментира ВиК – шефът.  Той обобщи, че въпреки сериозните проблеми, предприятието няма проблеми с разплащанията и не дължи заплати и осигуровки на работниците си.

ВиК – Шумен има и несъбрани вземания за около 3,5 милиона лева от фирми и граждани. Близо 15 процента от тях са несъбираеми, заявиха от дружеството. Около 85 % от всички задължения са на физически лица.

ВиК ще търси 17 милиона лева от банки

ВиК – Шумен ще трябва да осигури 16,8 милиона лева собствено участие в проекта за пречиствателната станция и довеждащия водопровод, където европейското финансиране е 86 %. Въпреки тежкото финансово състояние на дружеството, Илиев изрази увереност, че ще се намерят банки, които да отпуснат необходимите средства на предприятието.

Именно предстоящите кредити, които ВиК ще тегли, са една от причините да не се намалява цената на водата, стана ясно от изявленията на Илиян Илиев. Ако намалим цената на водата, няма финансова институция, която да ни даде заем, беше категоричен новият шеф.  Според него исканията за намаляване на цената са „политизиране“ на проблема. „Г-н Нанков, когато е обещавал, че новият управител на ВиК ще намали цената с 10 стотинки, е говорил като политик“, каза Илиев и препоръча на шуменци да отправят въпросите си към самия Николай Нанков.  Самият Илиев подчерта, че не вижда необходимост от намаляване на цената.  На едно тричленно семейство сметките му ще паднат с 1-2 лева, това не решава никакви проблеми, коментира шефът на ВиК и призова „да не намесваме политика във водата“ .  Когато журналистите му напомниха, че шуменци плащат скъпо за вода с лошо качество и това не е справедливо, Илиев отсече: Справедливостта не е на ВиК проблем! Ние работим с това, което ни задава държавата!

Новият шеф: Защо трябва да отивам на сесия?

Попитан дали ще присъства на утрешната сесия, на която изрично е поканен, Илиян Илиев заявя, че не вижда защо да го прави. Няма да изпрати и представител на дружеството, така че всички въпроси на общинските съветници ще увиснат във въздуха. „Няма нужда от представител, каква е работата дори на моя заместник да ходи на сесия?“, каза Илиев и подчерта: Ето, сега на всички въпроси отговарям публично, защо трябва да отивам там?

Въпреки че някои от журналистите му посочиха, че в случая проявява неуважение към общинския съвет и пренебрегва собственика на 23 % от капитала, ВиК – шефът не промени позицията си. Не, не е неуважение!, беше категоричен Илиев. След което се разбра, че той дори не е уведомил съветниците за решението си да не отиде на сесия.

„С обявяването на пресконференцията стана ясно, че управителят няма да присъства на сесията“ – така се опита да замаже положението пресаташето на ВиК – Шумен /и PR на ГЕРБ/ Камен Андонов. На съветниците обаче това със сигурност не им беше ясно по време на днешните комисии, а журналистите само подозираха каква е истинската цел на спешната пресконференция.

Която можем да обобщим в резюме така:

Новият ВиК–шеф явно няма намерение да се съобразява с общинския съвет, а само с „големия собственик“ – държавата.

ВиК – Шумен има много сериозни проблеми и огромни задължения, но „големият собственик“ няма да го остави да фалира, защото трябва да се реализира „големият проект“.

„Големият проект“ е главната задача на новия ВиК–шеф.

А иначе Илиян Илиев каза, че ще се кандидатира и за постоянен титуляр на поста, ако държавата обяви конкурс за длъжността.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име