Съветниците от Икономическа комисия се питат дали новият шеф на ВиК ще дойде на сесия

Никой от местните управници в Шумен до този момент не знае дали новият управител на ВиК Илиян Илиев ще дойде на извънредната сесия утре, която е свикана специално заради критичното състояние на водното дружество. Това стана ясно на приключилото преди минути заседание на постоянната икономическа комисия, на която съветници, представители на общинската администрация и зам. кметът Росица Антонова се питаха дали новият шеф ще благоволи да присъства на заседанието на местния парламент. Досега отговор от него нямало, обясниха от кметството.  За сметка на това пък, Илиян Илиев е обявил пресконференция за шуменските журналисти днес.

На извънредната сесия утре съветниците искат да получат отговори за състоянието на ВиК – Шумен, както и да разберат какви са намеренията за стабилизиране на дружеството на новия управител, когото до този момент нито са виждали, нито са чували.  Повод за свикване на сесията е и предстоящото общо събрание на ВиК на 17 юни, на което ще бъдат приети годишният финансов отчет на дружеството за 2018 г. и новият одитен доклад.

От двата документа става ясно, че пасивите на ВиК – Шумен надхвърлят активите с близо 1,5 милиона лева, дружеството има висящи банкови задължения в размер на 6 милиона лева, а несъбраните вземания от граждани и фирми са за над от 5 милиона лева.

Одитният доклад е повече от притеснителен, защото показва, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, коментираха съветниците от икономическа комисия. Под съмнение е дори възможността ВиК – Шумен да продължи да съществува като икономическо предприятие, заяви председателят на комисията Иван Ламбов.

Критичното състояние на ВиК изисква спешни мерки, а гражданите са притеснени дали водата няма да поскъпне драстично заради предстоящото изграждане на пречиствателната станция и довеждащия водопровод, каза Валентин Велев и постави въпроса дали изобщо си струва да се прави огромната инвестиция от 130 милиона лева, която после ще изплащат всички шуменци.

На всички тези въпроси трябва да отговори новият управител на ВиК и ще бъде много лош тон и безотговорно поведение, ако той не дойде на сесия, коментира Венцислав Венков.

Всички присъстващи обаче бяха единодушни, че няма как да повлияят нито на новия шеф на дружеството, нито на самото състояние на предприятието, защото държавата е мажоритарен собственик на ВиК и гласът на община Шумен няма правно значение, въпреки че общината притежава 23 % от акциите на водния оператор.  Общината обаче може да търси политически средства за решаване на въпроса, предупреди Иван Ламбов.

Съветниците гласуваха да участват безвъзмездно в утрешната сесия.

Коментари

коментар

Loading...

1 Коментар

  1. Има начини – со благо, со кротце и със кютек. Полицейският кмет го знае.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име