390 милиона лева от ОП „Околна среда“ ще бъдат насочени към проекти за по-чист градски транспорт в 11 общини с мръсен въздух, сред които е и Шумен.  Това обявиха от МОСВ, след като комитетът за наблюдение е одобрил критериите за новата процедура по оперативната програма.

Сумата ще бъде предназначена за купуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи и за изграждане на станции за зареждане на електрически автомобили.

По този повод министърът на околната среда Нено Димов коментира, че темата за електромобилността е изключително сериозна и важна, тъй като замърсяването на въздуха е голям проблем и за България, и за Европа.  Министърът посочи, че ресурсът от 390 милиона лева ще подпомогне българските общини, които са в наказателна процедура за качеството на атмосферния въздух, да сменят старите си автобусни паркове с нови електробуси, тролейбуси или трамваи.  Според Нено Димов се очаква още тази година да бъдат сключени договори с 11-те общини.

В края на годината ще бъдат отпуснати нови 80 милиона лева за общините, които не са участвали в програмата за битовото отопление, каза още Нено Димов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име