От днес до 16 юни Търговище е домакин на 11-тото издание на Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“.  Във фестивала ще участват 5 хора от България и 1 от Румъния.  Форумът се организира от Представителен женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и местната администрация.

Празниците ще бъдат открити днес в 17 ч. с парад на всички участници, които ще преминат от площад „Стоян Мавродиев“ по улица „Васил Левски“ до площад „Свобода“.  На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.

Официалната концертна програма започва в 18 ч. в читалище „Напредък-1864“.  На сцената ще излязат хорът-домакин „Златна лира“, с диригент Илиана Иванова; Детски хор „Дунавски вълни“ – Русе, с диригент Весела Тодорова и Детски хор „Добри Христов“ – Варна, с диригент Галина Станишева.

На 15 юни в 18 ч., отново в концертната зала на читалището ще се изявят Девически хор „Carmen Argessi“ – Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамски хор „Тримонциум“ – Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, с диригент Милена Добрева.

Последният концерт в програмата е сборен. Той ще се състои на 16 юни от 10 ч. в храм „Св. Йоан Рилски“.

Съгласно регламента на Празниците, всеки хор трябва да представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат академик Емил Янев, председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров, председателят на Съюза на българските композитори и автор на музиката на химна на Търговище Ценко Минкин.

Входът за концертите е свободен.

Празниците се провеждат на всеки две години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име