Пресконференцията на синдикатите в края на юни. Снимка архив Радиан.бг

Синдикатите в Шумен са готови да вдигнат учителите на масов протест заради директорката на средното училище „П. Волов“ Ема Радушева, която е провалила подписването на колективния трудов договор в общината в качеството си на председател на работодателите в средното образование.

„Радушева създава огромно социално напрежение и ощетява близо 2000 души, заети в системата“,  заявиха на специална пресконференция представителите на КНСБ и на синдикатите на учителите.  Те призоваха училищната директорка, която е навършила пенсионна възраст още преди година и половина, да освободи заеманите от нея длъжности.  Как може всеки учител да бъде пенсиониран още в деня, в който навърши възраст, а Ема Радушева да бъде държана на поста си почти две години след пенсия?, протестират синдикатите и отправят настоятелно искане към Регионалния инспекторат по образование да си свърши работата по този въпрос.

За пръв път от 15 години няма подписан КТД в образованието

За пръв път от 15 години няма подписан колективен трудов договор в образованието заради отказа на Ема Радушева да подпише документа, изтъкнаха синдикатите.  КТД е бил сключван винаги досега в Шумен, независимо кой е бил кмет и кой – председател на синдикатите. „Сега обаче 15-годишната традиция е нарушена, а поведението на Ема Радушева е бламиране на социалния диалог“, заяви експертът от КНСБ Радостин Павлов, който е участвал в преговорите по изготвянето на новия КТД в образованието. Впрочем, досегашният договор е изтекъл на 28 април и в момента в община Шумен няма действащ КТД за учителите.

Татяна Иванова разказа хронологията на събитията.  Още през януари синдикатите са внесли в община Шумен покана за започване на преговори за нов колективен договор в сферата на образованието. Такава е отправена и към двете работодателски организации – на директорите от училищното образование с председател Ема Радушева и на директорите от предучилищното образование с председател Даниела Димитрова.

Първият кръг от преговорите е проведен на 7 май с участието на всички заинтересовани страни и на трите синдиката. „Имахме доста различия с работодателите и се наложи да направим отстъпки, но в името на социалния диалог направихме компромиси и постигнахме съгласие“, обясни Иванова. На 14 май, на втория кръг от преговорите са били изчистени всички спорни въпроси и новият КТД е подготвен за подписване. Зам. кметът по образование Найден Косев потвърдил, че проектодоговорът е готов и насрочил дата за подписване на 18 юни.

Вместо нов КТД обаче синдикатите били неприятно изненадани от новината, че договор няма да има. „Оказа се, че предишния ден Ема Радушева и още двама директори на училища са отишли при кмета Любомир Христов и са изразили претенции към чл. 21 от договора, който предвижда да се увеличат с още 3 % заплатите на административния персонал. Увеличението не е някакъв огромен разход за училищата, защото става въпрос за малко хора – домакини, касиери, библиотекари, а самите суми, с които ще се повишат възнагражденията им, са смешни – по 25 лв. на човек заедно с осигуровките. Въпреки това Радушева и още двама директори оспорили тази клауза, макар че преди това всички страни се съгласили с договора на проведените два кръга консултации.

И на 18 юни, датата на подписването на новия КТД, Ема Радушева категорично отказала да подпише новия договор. „Дори зам. кметът Найден Косев се опита да я убеди и да ю обясни, че не постъпва коректно, но тя беше непреклонна: Няма да подпиша и толкова!“, разказа Татяна Иванова. И допълни: Тази жена /Радушева, б.р./ винаги прави така преди всяко подписване на нов договор, винаги има разправии, сцени, но накрая все успявахме да стигнем до подписване.

Този, обаче, нещата са различни. Въпреки че били поставени в унизително положение на проваленото подписване на 18 юни, синдикатите решили да направят пореден опит да уредят въпроса.  Вчера за последен път се опитахме да постигнем някакво съгласие с Ема Радушева, но с тази жена е невъзможно да се работи, заяви председателят на КНСБ Анета Денева.  Радушева отказала да даде каквато и да е информация на синдикатите по конфликтната тема – които директори са против 3-процентното увеличение, за колко хора и за какви заплати става въпрос.   Отказа да ни даде информация за заплатите в училищата, защото това било тайна!, възмущава се Татяна Иванова и напомня, че парите на учебните заведения са публичен ресурс и не могат да бъдат тайна от обществото.   Въпреки „тайната“, от недомлъвките  на Радушева синдикалистите разбрали, че против са директорите на училищата в Мадара и Градище. Става въпрос за учебни заведения с по 6 паралелки, в които вероятно има по един или двама души административен персонал.  Т.е. увеличението на заплатите там е 25 или максимум 50 лв. месечно, което в никакъв случай не може да събори бюджета на тези училища, категорични са синдикатите.

Ема Радушева, директор на СУ „П. Волов“. Снимка архив Радиан.бг

В образованието има пари, но директорите не желаят да ги дават!,

Заявиха от синдикатите. В случая става въпрос за смешни суми, така че това не може да бъде причина за провалянето на новия колективен договор, заяви Анета Денева. Според нея Ема Радушева просто търси повод за поредния конфликт със синдикатите.  Договорихме се с всички останали – с община Шумен, с работодателите от предучилищното възпитание, само с един човек не можем да се разберем и това е Радушева, изтъкна лидерката на КНСБ.

Колективният трудов договор засяга 2000 души, заети в образованието в община Шумен. В момента те нямат синдикална защита, тъй като старият договор е изтекъл на 28 април. Заради Ема Радушева влизаме в условията на трудови спорове и след като изчерпахме всички опити за решаване на проблема, сме готови на протестни действия, обявиха от КНСБ и от учителските синдикати. Недопустимо е в нашата община работодатели да създават социално напрежение, предупреди Анета Денева.  Учителските синдикати заявиха, че са готови и на стачни действия през септември – в навечерието на новата учебна година.  Всички синдикалисти бяха категорични, че Ема Радушева трябва да напусне поста в съюза на работодателите заради конфликтното си поведение и защото лишава от права хиляди хора в образованието. Директорите на училища да се съберат и да си изберат нов председател, призоваха синдикатите. Те настояват Радушева да излезе в пенсия, тъй като е навършила възраст още преди година и половина.  Къде е РУО да вземе мерки, нали имаше решение на МОН за освобождаване на всички директори – пенсионери, питат официално от синдикатите в Шумен.  Те напомниха пред журналисти, че заради неправилни управленски решения на Радушева от бюджета на училището са изплатени хиляди левове  обезщетение на неправилно уволнен учител.  Крайно време е тази жена да се пенсионира и да си отива вкъщи, завиха официално от КНСБ.

Тук е мястото да припомним, че през декември 2017 г. министър Красимир Вълчев обяви, че ще бъдат сменени всички училищни директори, навършили пенсионна възраст. https://radian.bg/2017/12/08/7641/

Конкурсите за смяната на училищните директори трябва да бъдат обявени и проведени от Регионалните управления на образованието, съобщиха тогава от МОН.

Какво се случва с министерското разпореждане и с неговото изпълнение, трябва да обяснят от РУО – Шумен.  Което, впрочем има да обяснява и за много други неща – като за последните места по грамотност в страната.

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. Бившата готвачка, протеже на сините през 2000 година, яко се е вклинила в гербаджийските редици и не пуска властта. Тя увреди психически доста педагози подобно началничката на РУО-Шумен. Косев се прави на разсеян, защото ще се мести в ШУ, но протестът скоро ще бъде пред вратата на Любо Христов. Заради бълхата ще изгори юрганът…

  2. близнака (от пети полк) продава трева на децата в трето основно училище

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име