Очаква се рязко поскъпване на шофьорските курсове заради увеличение на часовете за кормуване на бъдещите шофьори, съобщи Нова тв.  В сряда работна група на Министерството на образованието ще гласува часовете да се увеличат от 31 на 45. Според бранша, обаче, това ще доведе до поскъпване на курсовете с 250-300 лв.  Ако в момента цената на шофьорските курсове е между 650 и 800 лева, след промяната сумата ще скочи на 900 – 1000 лв.

За да влязат в сила новите условия, се очаква само подпис на образователния министър. Реалната промяна ще започне от края на август или в началото на септември, кога ще се промени и цената на курса. Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя, заявиха от МОН.  На следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите.

„Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия, ще се увеличи и времето за шофиране по магистрала. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик”, каза председателят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов.

Промените предвиждат по-малко часове по теория, вътрешните изпити също ще отпаднат. Цената на обучението обаче със сигурност ще скочи, предупреждават от бранша.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име