С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на 18 юли Шумен ще отбележи 141 години от освобождението на града и 182 години от рождението на Апостола на свободата, информират от община Шумен, без да уточняват от какво всъщност се е освободил градът през 1878 г.   В цялото информационно съобщение от пресцентъра на кметството по повод двете годишнини, няма нито дума за това от кого се е освободил Шумен и за каква свобода се е борил Апостола.

А ето програмата за деня, организирана от общината:

Честването на 141 години от освобождението на Шумен от османско владичество ще започне в 9 ч. на 18 юли в храм „Свето Възнесение Господне“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите за свободата на града и молебен за здраве и благоденствие.

В 10 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници и паметни плочи, свързани с освобождението на Шумен – пред паметника на капитан Колесников, паметника на генерал Мадатов и паметника на погребаните тук руски воини.

В 11.30 ч. пред паметника на Васил Левски започва ритуалът по полагане на венци и цветя по повод 182 години от рождението на Апостола на свободата.

В 18.30 ч. в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се състои концерт на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

В 19 ч. пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти и старинни накити и колани. В същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.

Заради честванията ще има промени в организацията на движение в централната градска част. За времето от 17 ч. до 20 ч. в четвъртък временно се спира движението на автомобили по бул. „Славянски“ в участъка от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“. Временната организация ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име