В сряда започват безплатни изследвания за хепатит В и С – част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!”. Стартът ще бъде даден в Търговище на 24 юли от 10 до 17 ч. на площад „Свобода“.

На 25 юли прегледите ще са в Разград на бул. „Васил Левски“ от 10 до 17 ч. Следва Варна на 26 юли от 10 до 17 ч. на две локации едновременно: в близост до пилоните пред Катедралата и на Централния вход на Морската градина. В София изследванията ще се проведат на 28 юли от 12 до 17 ч. в CheckPoint София.

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста, съобщават организаторите от сдружение „Хепактив“ и CheckPoint София под патронажа на Министерство на здравеопазването. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

Миналата седмица стана ясно, че поради безсимптомното протичане на инфекцията, в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име