Д-р Теофана фон Саксен /между Любомир Христов и д-р Костов/ на пресконференция в Шумен

Д-р Теофана фон Саксен, която от години подпомага болниците в България, днес направи дарение от 47 многофункционални легла на МБАЛ – Шумен.  Леглата са в комплект с дюшеци и шкафчета, втора употреба са, но са в много по-добро състояние от тези в областната болница.

Досега Теофана фон Саксен е дарила на българските болници 3300 легла, а лечебното заведение в Шумен е последната голяма болница, която е останала извън благотворителната й дейност. Това обясни самата дарителка на пресконференция в община Шумен, на която присъстваха кметът Любомир Христов и директорът на областната болница д-р Димитър Костов.

Теофана Аладжова фон Саксен е родена в България, но след брака си с херцог Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III , тя придобива титлата принцеса на Саксония.  Семейството й произхожда от фамилията на руски благородник, който пристигнал в България след Руско-турската освободителната война като млад офицер и имал за задача да организира първата българска войска. По-късно той се оженил за гъркиня – бежанка, чието име носи Теофана фон Саксен.  Нейният баща Петър Аладжов е бил директор на Българската търговска банка в царска България и Върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война.  След 1944 г. семейството е било изселено от София, а по-късно успяло да се изсели в Германия, където Петър Аладжов е бил изпратен от властта да изгради външнотърговска централа.

Самата Теофана фон Саксен е майка на четири деца и дебело подчертава, че „може да ги храни и не разчита на социалната система, за разлика от някои, които чакат Германия да гледа децата им“. Като принцеса на Саксония, тя се занимава активно с благотворителна дейност.  През последните 30 години е насочила вниманието си към България и основно към здравеопазването. „Жалко е, че здравеопазването в България има такива проблеми, защото българските лекари са много добри специалисти. За жалост обаче са с ниски заплати. Заплатите на медицинския персонал и на учителите трябва да се увеличат, това е национален проблем за България“, коментира пред журналисти Теофана фон Саксен.

След като се разочаровала от сътрудничеството си с различни български организации, включително Агенцията за помощите от чужбина и БЧК, принцесата на Саксония започнала сама да събира и организира даренията за българските болници, а  за тяхна сметка е само транспортът до страната.  Тогава шуменска фирма се наела да превозва до България даренията на Теофана фон Саксен и в крайна сметка дошъл редът и на шуменската болница, обясни дарителката. „Виждам, че кризата в болниците е голяма, затова гледам поне от оборудване да им спестя разходите“, допълни принцесата на Саксония.

Леглата от дарението, които са насочени към отделенията по ортопедия, неврология и хирургия

Кметът Любомир Христов благодари на гостенката за дарението и съобщи, че двамата са обсъждали и нови съвместни инициативи в бъдеще.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име