Концерт на Паметника "Създатели на българската държава" през лятото на 2019 г. Сцените на открито отново са разрешени от днес. Снимка архив Радиан.бг

Операта не е това, което беше. Оперните спектакли през лятото у нас се играят в парк, на шлем в Дунав, в пещера, на стадион… Шумен направи нещо още по-различно. Паметник „Създатели на българската държава“ стана сцена за италианска оперна гала с участието на симфоничния оркестър на Държавната опера във Варна с четирима солисти.

Идеята за мястото е на Федерико Борландели, който през януари посетил Паметника над Шумен и останал очарован от мащабите на архитектурния комплекс, наситен с история. Това провокира и шуменци да дойдат за оперния концерт на открито. С шест курса на малки ученически автобуси извозиха за два часа първите зрители. Много пътуваха с личните си автомобили и таксита. Други изкачиха 1300 стъпала – истински културен туризъм. За 400 зрители имаше столове, а още 400 стояха прави при доста ветровито време. Медии, любителски камери и един дрон запаметиха уникалния спектакъл. Господ чу молбите ни и въпреки няколко светкавици и тъмни облаци, всички се прибрахме сухи.

Шуменци на оперната гала на Паметника

Оперният концерт откри Федерико Борландели. В негова чест изгря слънцето, за да го видим елегантен във фрак и с приветствие на български език: „Добре дошли на нашия спектакъл. Тази вечер е първият концерт от проекта ни за музикален фестивал, който аз и моят партньор Давидо де Бодита имаме желание да организираме през следващата година отново тук на Паметника. Благодаря на всички, които ни помогнаха да бъдем заедно тази вечер: кметът Любомир Христов, служителите на общината, ръководството на Държавната опера във Варна, нейните музиканти и артисти. Благодаря и на моите страхотни приятели Борис Йорданов и Илия Попов за тяхната помощ. Специален гост тази вечер е Фабио Армилиато – един от най-известните световни тенори, който миналата седмица беше невероятен Дон Хосе в операта „Кармен“ на Бизе на „Арена ди Верона“. Да пеят тази вечер с него тук са сопраното Илина Михайлова, мецосопраното Даниела Дякова, баритонът Свилен Николов. Диригент на оркестъра е маестро Кръстин Настев. А сега радвайте се на спектакъла!“

Диригентът с дуета от „Веселата вдовица“

Федерико Борландели от 2016 г. живее в България.  Потомък е на благородническа фамилия в Италия, чиито корени датират от XII век. Той е пра-правнук на композитора Джоакино Росини и на маестро Марко Кастолди – един от най-известните пианисти на „Ла Скала“ от началото на ХХ век, приятел на Пучини и Маскани.  Федерико Борландели изнася концерти на пиано още на 6-годишна възраст, осем години учи оперно пеене.  Росини е ненадминат майстор на белкантото и Борландели преподава белкантово пеене.  Но музиката не е единственото изкуство, с което се занимава. Има интереси към модата, журналистиката, литературата. От 25 години е редактор в най-известните модни списания и стилист на модни къщи.  Във Варна създава собствена модна линия за дрехи, управлява успешно музикална агенция със своя партньор и се занимава с консултантска дейност за международни оперни проекти. Скоро у нас излезе от печат дебютният му роман „Островът на черните скали“.  Сюжетът е любов и страст, тайни и власт.  Също като в оперната драматургия, която имахме удоволствие да гледаме под звездите.

И съвсем по италиански концертът започна с увертюрата на операта „Силата на съдбата“ от Верди. С аплодисменти публиката посреща Фабио Армилиато, за да ни изпее „“L’ultima canzone“ /“Последна песен“/ от Франческо Тости.

След него на сцената грее в червено Илина Михайлова, пленителна с популярната ария “O mio babbino caro” /“Скъпо мое дете“/ от операта „Джани Скаки“ на Пучини.

Първо изпълнение на Илина Михайлова

Свилен Николов е в роля от „Травиата“ на Верди“.  Красива е неговата ария „На прованс морето“, но каква драма ни предстои с Фабио Армилиато в ролята на ревнивия Отело! Този горещ италианец може да е чаровник и да танцува с крехката Илина Михайлова във „Веселата вдовица“ от Лехар, но е истинска стихия като Дон Хосе в операта „Кармен“.  Една от най-известните опери в света, в която се разказва как един мъж губи любовта и от ревност убива циганката Кармен.  В случая тя беше блондинка, но Даниела Дякова беше истинската Кармен – символът на страстната и гибелна любов.  Тя два пъти беше в тази роля, пя солово популярната „Хабанера“.  Чухме я и в “Stride la vampa” от  “Трубадур”.

Целувки за публиката от Свилен Николов

И най-после очакваната от меломаните ария на Каварадоси от „Тоска“.  Фабио Армилиато знае как да ни разчувства с “E lucean le stelle” / “Блестяха звездите“/.

Маестро Борландели не може да пропусне в програмата своя роднина Росини.  Свилен Николов е Фигаро – Сивилският бръснар. Весело се заиграва с публиката, а тя го аплодира в ритъма на речитатива. След няколко поклона баритонът ни подарява целувки.

Имаше музикални моменти от „Атила“ и „Турандот“, но облаците се сгъстиха. Вдигаме глави, виждаме няколко светкавици, подготвяме чадърите. Десетки правостоящи шуменци с малки деца си тръгват. Организаторите пропускат антракта и две заглавия от програмата, но ни даряват възможно най-красивият финал на оперната гала. Четиримата солисти и оркестъра се включват в “Libiamo nei lieti calici” от “Травиата”. На сцената двойките танцуват и пеят:  „Да пием, да пием с наслада от тез пълни чаши, да пеем, че прекрасна е нощта!“ Ние ръкопляскахме в такт с музиката. Да, прекрасна е, но има край. Аплодисменти, „Браво!“ и „Бис!“ викаше публиката.

Хабанера – Даниела Дякова. Снимки Валентина Минчева

Илина Михайлова благодари на шуменци от името на всички музиканти и певци. Те получиха цветя от името на кмета Любомир Христов, проф. Борислав Беджев – председател на общинския съвет, проф. Георги Колев – ректор на Шуменския университет. Специални аплодисменти имаше за маестро Федерико Борландели. Разделихме се с пожеланията всяка година под Паметника да има спектакъл за ценителите на това велико изкуство. Хареса ни опера под звездите със звездите на операта. Някои със сигурност ще започнат да учат италиански език. Операта е възникнала в Италия и се популяризира от оперните драматурзи Верди, Пучини, Росини…

Стотици бързаха към автобусите, превъзбудени от музикалното удоволствие. Възрастна жена сподели: „Нищо не разбрах от текста, но беше красиво!“ Важното е, че най-синкретичното и най-трудното сценично изкуство има публика в Шумен. Заради нея оперните спектакли под Паметника си струва да станат традиция под патронажа на община Шумен.

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име