Изклани са почти всички домашни прасета в Шуменска област, попадащи в 20-километровата санитарна зона около индустриалните свинекомплекси.  Това стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия, на което беше отчетено как е изпълнено разпореждането за ликвидиране на животните.

Припомняме, че по заповед на областната управа стопаните, отглеждащи домашни животни, трябваше да ги умъртвят доброволно в рамките на 24 часа до 17 ч. вчера. Това предизвика огромно недоволство сред хората, които си отглеждат по едно-две прасета за собствена консумация. „Как се колят и прибират свине за 24 часа, тези в канцелариите разбират ли какви заповеди спускат“, възмущаваха се масово стопаните, но все пак изклаха животните си.

Засега е известно само за двама стопани от преславските села Хан Крум и Мокреш, които не са изпълнили заповедта. В едната къща се отглеждат 3 свине, а в другата 17. Там животните ще бъдат умъртвени от ОДБХ, а стопаните ще трябва да платят за процедурата, стана ясно от изявленията на зам. областния управител Петко Шаренков, който е председател на областната епизоотична комисия.  До утре ще бъдат сформирани екипи на Областната дирекция по безопасност на храните, които започват проверки във всички общини за евентуално укрити животни.

Представители на община Смядово и зам. кметът на Шумен д-р Светлана Маркова съобщиха за неофициална информация, че има случаи, когато стопаните отказват да изколят бременни свине и свине-майки и вместо това ги пускат в землищата на селата.  В тази връзка зам. областният Петко Шаренков разпореди на експертите от служба „Земеделие“ и на полицията да обходят нивите и да проверят за свободно пуснати прасета.

До този момент няма открито огнище на болестта Африканска чума по свинете, съобщиха от ОДБХ. От 15 юли досега са били изследвани 58 проби от домашни прасета от региона и 33 проби от диви свине, и всички са отрицателни .

В област Шумен има регистрирани седем промишлени свинеферми, които се намират на територията на общините Шумен, Никола Козлево, Каспичан, но в 20-километровите зони около фермите попадат населени места и от съседните общини.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име