Тази грозна гледка остана след обезглавяването на дърветата по ул. "Съединение"

Поредният погром срещу зелената система на Шумен! Общински работници брутално обезглавиха десетки големи стари дървета по ул. „Съединение“. Въпреки предупрежденията на експерти, че това убива дърветата в градовете.  Снимки от днешната сеч вече започнаха да изтичат в социалните мрежи и предизвикат гнева на шуменци. „Останахме без сянка“, „Тези нормални ли са“, „Диващина“, „Вместо да асфалтират дупките, секат дърветата“ – това са само част от коментарите, адресирани от ядосани граждани към кметството.

Буквално за часове днес ударна общинска бригада с щилки изряза короните на повече от 30 големи дървета в района между Младежкия дом и светофара над Военното училище. Окастрени са дърветата от двете страни на улицата, както и на общинския паркинг.  След работниците остана отблъскващата гледка на десетки обезглавени стволове.

Как може да се режат дървета в най-голямата горещина, те осигуряваха и сянка, и въздух, възмущават се живеещи в квартала и питат защо никой от властта не ги е информирал за готвената сеч и не е искал мнението на хората.  Никаква предварителна информация не беше дадена и на медиите. Днес зададохме писмен въпрос към пресаташето на община Шумен Роза Енчева – какво наложи обезглавяването на тези големи дървета и колко още дървета ще бъдат окастрени по този начин.

Според специалисти в поддръжката на дървета, изрязването на целите корони скъсява драстично живота им. Подобно „обезглавяване на дърветата“ може да бъде направено само когато те са много млади, тогава съкращаването на живота им е незначително, но ако се направи в зряла възраст, е пагубно, пише американецът Алекс Шиго (Alex L. Shigo), на чиито трудове се базира арборизмът /науката за поддържане на дърветата в градска среда, б.а./.  В тези случаи порасналата т.нар. вторична корона няма качествата на първичната корона, клоните са по-крехки и по-лесно се чупят, което в града създава и по-голяма опасност за гражданите, обяснява експертът, цитиран от Дневник.

Обезглавените дървета по улицата. Това лято там няма да има сянка, само мръсен въздух от автомобилния трафик

„Обезглавяването е пагубно за дърветата и ги убива“, изтъква и българският експерт Димитър Захариев, един от първите арбористи у нас, със сертификат по специалността от Германия и от Полша. И допълва: „Аргументът, че всичко е наред, защото след това те постепенно се раззеленяват, е погрешен. Всъщност дървото се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, раззеленява се и вади нови клони, но структурата им връзка с короната е много по-крехка.  Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено. Дървото живее още десет години след това, но в сравнение с естествената продължителност на живот на един ясен например – 200 години, 10 години е несравнимо малко. А и то няма да живее десет години, то ще умира десет години. В Щатите и в други европейски държави тази немарливост при работа се наказва с административно наказание. Глобите са чудовищно високи. Има правила, по които тази работа се извършва“.

Окастриха и дърветата на паркинга зад общината

В България обаче такава нормативна уредба няма, затова в редица градове станахме свидетели на грозното обезглавяване на дърветата.  Окастрените днес шуменски дървета са поне 30-40 годишни, сред тях имаше и липи, и копривки – широколистни видове, които са устойчиви на замърсяването на въздуха.  Бруталното им обезглавяване, въпреки гражданското недоволство при предишни подобни акции, може да се възприеме като показна демонстрация на сила от страна на местната власт. Защото, както беше казал бившият втори в управляващата партия – „Няма кой да ги накаже“.  А като се има предвид, че сечта се прави в навечерието на кметските избори, можем да предположим, че сегашният градоначалник Любомир Христов се чувства сигурен за втория си мандат – щом си позволява да ядосва съгражданите си по такава чувствителна тема.  Но все пак да не забравяме, че пилците се броят на есен…

И отговорът на община Шумен

Ето и отговорът, който получихме от пресаташето на община Шумен Роза Енчева преди минута:
„По ул. “Съединение”се подрязват изсъхнали и прекалено надраснали клони на дърветата.  В общината са получени писма от работещи в различни институции по тази част на улицата с молба да се извърши подрязване на клоните на дърветата, които блъскат в прозорците на сградите.
Освен това, според специалистите така ще се оформят короните на дърветата, които не са поддържани от десетилетия.
Подрязването на клоните се извършва и във връзка с предстоящото преасфалтиране на този участък от улицата. Високите и надвиснали клони пречат на машините“.
П.п. От всички снимки ясно се вижда, че не се режат сухи клони, а живи и зелени корони! При това се режат наред, а институции има само около данъчното. Затова може да се направи извода, че основната причина всъщност е третата, посочена в отговора – дърветата щели да пречат на машините за предстоящото преасфалтиране…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име