Около стотина души се събраха тази вечер на протест в квартал Тракия

Нито един представител на местната власт не дойде тази вечер при протестиращите жители на шуменския квартал Тракия, които недоволстват срещу намерението на общината да изгради в района блок за социално слаби, вместо исканите от тях детски площадки и градинки.  Хората от квартала предварително бяха събрали и протестна подписка с над 500 подписа, но и това не успя да доведе при тях кмета Любомир Христов, когото бяха поканили официално, някой от неговите заместници или поне някой общински експерт, за да отговори на въпросите на гражданите.

Сега няма никой от кметството, но след месец, като започнат избори, всички ще се изреждат тук за обещават, недоволстваха местните жители. Някои от тях носеха плакати с надписи “Искаме площадки, не искаме бетон“ и изтъкваха, че шуменци дишат цяла зима мръсен въздух, затова общината трябва да насочва усилията си към екологията, а не към презастрояването на квартала.  Затова хората настояват да се засаждат дървета и да се изгражда зелена система, вместо да се застрояват последните свободни площи в квартала.

„От години нашият квартал е забравен, общината няма пари за благоустрояване, няма пари за мръсния въздух, но намериха пари да строят жилища на социално слабите“, възмути се говорителката на протестиращите Таня Христова.  Хората от квартала се притеснява още, че бъдещият блок за социално слаби може да превърне района в гето. „Не могат насила да ни накарат да понасяме всичко, което се случва в гетата, не сме съгласни да разбиват спокойствието на квартала ни“, изрази общото мнение на присъстващите Таня Христова.

Таня Христова показва пред журналисти подписката на 500 души срещу застрояването в квартала

Протестиращите настояват общината да премести жилищния блок в друг квартал. Има достатъчно общински терени в другите квартали, има и много обезлюдени населени места, да си преместят там сградата, призовават жителите на квартал Тракия.

Изграждането на жилищен блок за социално слаби граждани ще се прави по европейски проект.

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Кметът като не е дошъл, вие отидете при него в кабинета му. И в общинския съвет на следващата сесия, като предварително внесете питане и изпратите свои представители.

  2. В тоя тракийски квартал въшлясахме от бурени, кал и разбити улици. Ромите от Германия изкупуват апартаменти в центъра. Значи тук ще дойде най-голямата измет да ни тормози.

  3. Омбусмана плаж ли прави? Що не дойде в Тракията на среща да си заработи заплатата от 2000 лева? Мая Манолова не се спря цяло лято даподкрепя протестите на хората.

  4. И още 1000 лева хонорари от университета. На тгова ли учи бъдещите журналисти? Да си мълчат за да са на общинската софра.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име