Шуменската делегация на откриването на изложбата в театър „Мария Филоти“. Снимки община Шумен

Официална делегация от Шумен, водена от кмета Любомир Христов, присъства на празника на побратимения румънски град Браила миналата седмица, съобщиха от общинска администрация.  В състава на делегацията бяха включени заместник-кметът по финансовите въпроси Татяна Костова и общинският съветник Деница Спасова, допълниха от кметството.  Представителите на общината са присъствали на тържествения парад на румънския речен военен флот, чийто празник съвпада с празника на Браила.

Освен официалните лица, в празненствата „Дни на Браила“ са се включили със своя концертна програма и самодейците от фолклорен ансамбъл „Лудоселци“ към народното читалище „Развитие“ в село Дибич.  Техните изпълнения толкова се харесаха на румънската публика, че извън предварителната програма те бяха поканени от ръководството на побратимения град да се включат в заключителния концерт, който по традиция е и кулминацията на празника, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът Христов със самодейците от Дибич

В конферентната зала на театър „Мария Филоти“ е била подредена изложбата „Моят град“ – картини, рисувани от ученици от СУ „Сава Доброплодни“, възпитаници на преподавателката Деница Спасова. Картините изключително много впечатлиха кмета на Браила  Виорел Мариан Драгомир по време на неговата визита в Шумен на 11 май тази година и той изяви желание изложбата да гостува в неговия град, припомнят от общината.

„Браила е град, за който всяко българско дете научава още в училищната класна стая. Лично аз обаче сега разбирам защо нашите емигранти са се установявали в Браила. Защото усещам онова гостоприемство, благодарение на което именно в Браила са се случили ред значими събития от възрожденската ни история. От името на целия български народ – благодаря!“, каза в обръщението към румънския си колега кметът на Шумен Любомир Христов.

Преди отпътуването си за България делегацията поднесе цветя пред бюста на поета – революционер Христо Ботев и посети българската църква в Браила, чийто ремонт е вече на финалната права. По време на гостуването на Виорел Мариан Драгомир през май в Шумен Любомир Христов му постави въпроса за вече започналата реставрация на храма, след което от бюджета на Браила бяха отпуснати допълнителни средства, с което общата сума за ремонта надхвърли 40 хиляди евро, съобщават от общината.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име