Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни, съобщи NOVA.  До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и собствениците трябва да си платят за проверката.

В България има общо 4 милиона жилища, като над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване какво по сградите се е амортизирало, при което ще се проверяват всички елементи на сградата – електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.

Цените за проверката са между 3 и 5 лева на кв. метър, което означава, че техническият паспорт на една гарсониера от 40 квадрата ще струва около 200 лева.  За 6-етажна сграда цената ще бъде около 6 000 лева, затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок.

Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот, твърдят специалистите.  До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, за да е ясно колко още живот им остава.  След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметовете на общините могат да възлагат изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземат парите по съдебен път.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име