Две фирми от Шумен и Разград са сред 14-те български предприятия, които ще изнасят млечни продукти за Китай. Първите четири от българските износители бяха одобрени от Генералната митническа администрация на Китайската Народна Република (КНР) през юли 2019 г., съобщиха от МЗХГ.  В началото на септември тази година одобрение за износ получиха още 10 български предприятия.

Сред одобрените производители са „Мегле България“ ЕООД – Шумен и „Маклер Комерс“ ЕООД с регистрация в с. Брестовене, Разград.  Останалите фирми са от регионите София, Пловдив /3/, Хасково, Габрово /2/, Враца /2/, Пазарджик, Велико Търново и Ловеч.

През септември 2016 г., по време на първия мандат на Десислава Танева като министър на земеделието, беше подписан Протокол между Министерството на земеделието и храните на Република България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР за ветеринарните и здравни изисквания за износ на млечни продукти, припомнят от МЗХГ.  След подписването на документа общо 21 български фирми изявиха желание да изнасят своите млечни продукти за Китай.

През последните три години Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  изпращаше попълнени изискваните от китайската страна въпросници и допълнителна информация за тези български предприятия.  МЗХГ и БАБХ полагат всички усилия за възможно най-скорошно одобряване от страна на Генералната митническа администрация на КНР и на останалите 7 български предприятия, уверяват от земеделското министерство.

Списъкът с 14-те одобрени до момента български предприятия е публикуван на интернет-страницата на Генералната митническа администрация на КНР и е достъпен на следния линк: http://www.customs.gov.cn//customs/jyjy/jckspaq/xxfw63/jkspjwscqyzcxx/jkrpjwscqyzcmd/rzpyyepfrpcw/oz8/2528910/index.html

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име