На 3 октомври от 17.30 ч. в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” гостува журналистът Йосиф Давидов с представяне на книгата си „Репортер от миналото време”.  Творбата показва пътя на автора в журналистическата професия от 70-те години на XX в. чрез многобройните му пътувания в „горещи точки” на света и срещите и интервютата му със световни лидери.

Йосиф Давидов е роден в Шумен и е възпитаник на Английската гимназия в Пловдив и на СУ „Климент Охридски”.  През 1969 – 1982 г. работи в международния отдел на в. „Труд”, където прави запомнящи се репортажи от португалската колония Гвинея – Бисау, от Родезия (Зимбабве), Танзания, Замбия, Етиопия, Мозамбик, Ангола, Конго, Сомалия и други африкански държави. Успоредно с работата си във в. „Труд” публикува и в други печатни издания; сътрудничи на Българското радио и Националната телевизия; издава книгите „Африка – черна, бяла, червена”, „Далече ли е Африка?”, „Диалози с Гвинея – Бисау”, „Из досието „Африка”.

Вече утвърден като един от водещите български репортери, през 80-те и началото на 90-те години на миналия век Йосиф Давидов е кореспондент на БТА в Мадрид, а за известен период – и главен редактор на сп. „По света”.  Избира да остане в Испания, където живее и работи и днес. Тук дълги години работи в международната агенция „Глобалпрес”, специализирана в изготвянето на приложения за отделни страни, които се публикуват в „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтон пост”, „Дейли нюз”, „Нюзуик”, „Форчън”, „Форбс” и други престижни издания. След агенцията работи за вестника на българите в Испания – седмичника „Нова дума”; сътрудничи и на други български и испански издания.

Като репортер Йосиф Давидов е интервюирал политици и известни бизнесмени в повече от 60 страни. Той е и първият български журналист, интервюирал Симеон Сакскобургготски – интервюто от 31 януари 1990 г. е отпечатано във в. „Отечествен фронт”.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име