Така изглежда проектът на новия стадион "П. Волов"

Проектът за изграждане на нов стадион „Панайот Волов“ в Шумен, който кметският екип представи пред журналисти и спортни клубове в навечерието на местните избори, не е подаден в Министерството на младежта и спорта. Това става ясно от отговор на министър Красен Кралев на зададен от народния представител Иван Иванов въпрос дали е предвидено финансиране за новия стадион.

Редът за финансиране чрез ММС на изграждането или ремонтирането на спортни обекти става по Наредба 4, напомня министър Кралев и посочва, че проекти за финансиране се подават всяка календарна година в три периода –  от 1 февруари до 31 март, от 1 май до 30 юни и от 1 октомври до 30 ноември.

Към настоящия момент в министерството на спорта не е постъпвал проект за финансово подпомагане на строителството на стадион в Град Шумен или за ремонт на настоящия, казва министър Кралев в писмения си отговор. Той пояснява, че разглеждането на подадените проекти става от експертна комисия, която преценява съответствието на всяко предложение с нормативните изисквания.  Въз основа на становището на комисията, министърът на спорта издава заповед за финансирането на одобрените проекти.  През годините ММС е подпомагало финансово множество проекти в общини в цялата страна, независимо от политическата принадлежност на кметовете, изтъква министър Кралев.

Припомняме, че проектът за обновяване на градския стадион „П. Волов“ ще струва между 12 и 14 милиона лева, които според кметския екип ще бъдат осигурени от държавата. Предвижда се новият стадион да има над 12 800 седящи места, две покрити трибуни, изцяло обновен терен, лекоатлетическа писта, нова тренировъчна зала, както и търговска сграда. При представянето на проекта на 13 септември кметът Любомир Христов заяви, че се очаква строежът да започне още през следващата година и има уверението на премиера Борисов, че държавата ще осигури необходимите средства.

Липсата на подаден проект в ММС обаче дава основание на депутата Иван Иванов да подозира, че кметският екип няма готовност да започне конкретни процедури.  „Може да се окаже, че цялото говорене и представяне на проекта е само една предизборна пушилка“, коментира народният представител.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име