Константин и Александър Владигерови

На 1 октомври – Световният ден на музиката, шуменската общественост можеше да избира между различни прояви на формации от всички възрасти и жанрове. Четири концерта си разделиха публиката в музикалния афиш. Едно събитие обаче остана без конкуренция в културната програма – гостуването на Александър и Константин Владигерови заедно с Марио Ангелов – композитор и пианист в БНР.  В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ те представиха новия диск с творби на Панчо Владигеров, най-българският композитор в световната класика, чиято 120-годишнина от рождението отбелязваме тази година.

Залата се оказа тясна, за да побере представителите на „Симфониета-Шумен“, преподаватели от учебните заведения и университета, културни дейци и любители на класическата музика. Аплодисментите не стихнаха час и половина по време на срещата, на която имахме възможност да чуем познати и непознати творби на патриарха на българската музика.

След презентацията на диска „In Modo Bulgaro“ в Българското национално радио, музикантите успяха да пристигнат в Шумен точно на 1 октомври, за да ни покажат своето специално отношение към родното място на Владигеров и неговите днешни съграждани.

Марио Ангелов –  продуцент на симфонична музика, приветства шуменци и представи проекта. Той каза: „Аз съм поканен от близнаците Владигерови за този проект. Миналата седмица БНР успя да произведе диска „In Modo Bulgaro“. Преведено заглавието ще рече „по български“, т. е. като българите. Това е приносът на БНР и неговият симфоничен оркестър с главен диригент Марк Кадин. Все още няма организация за продажба, която ще бъде в сградата на радиото. Дискът ще се предлага и на концертите на неговия симфоничен оркестър. Вие, шуменци, сте сред първите ощастливени с тоя нов продукт, създаден след много труд, репетиции, записи. Има няколко интересни неща. Включени са опуси от различни периоди от творчеството на Панчо Владигеров. Интересното е за нашето общество и за нашата държава е, че обикновено през 50 години правим такива записи. Симфоничните композиции в диска са записвани преди повече от половин век. Участвали са техният татко Александър Владигеров, Васил Стефанов и други диригенти на симфоничния оркестър на БНР. Има и един обичан солист от българската публика, който се съгласи и намери време миналата година да дойде да запише с нас българска рапсодия „Вардар“. Нейната най-известна версия е за оркестър. Записахме и песен. В нашия диск присъства оригиналната авторова транскрипция за цигулка и оркестър. Старали сме се да покажем нещо различно, което се чува по-рядко. Това е емблематична композиция. Дискът завършва с две други емблематични композиции „Импровизации“ и „Токата“ от опус 36. Мотото на диска идва от първата композиция – прелюдия към “Български стил“ на опус 14. Мотото е сложено от самия Владигеров. В безкрайната фонотечна база на БНР намерихме записи, в които самият той изпълнява някои от своите композиции. Те са направени в периода 1955-57 г.  Не са много, но поради ограниченото пространство на диска, не можахме да включим всички. БНР в бъдеще ще направи отделен продукт – само от записи, изпълнени от Панчо Владигеров. В тоя диск неговите записи са в контраст с новите, които създадохме. Използвали сме всичко възможно от съвременната звукозаписна техника, като прибавим ново свежо, цветно звучене на композициите. И още един съществен елемент. Главният ни диригент Марк Кадин не е българин, дойде от Москва преди повече от две години.  Доста обективно преценяваше творбите и подходи не съвсем по български. Т. е. ние сме успели да избягаме от някои насложени недобри традиции при изпълнение музиката на Панчо Владигеров. Аз се стремях тя да придобие по-изтънчено, по-европейско звучене“.

Марио Ангелов представя диска с композиции на Панчо Владигеров

Музикалната презентация започна с „Балкански танц“ от „Картини“ опус 46 в изпълнение на симфоничния оркестър на БНР.  Константин Владигеров благодари, че шуменци са уважили събитието в чест на техния дядо по случай 120-годишнината  от рождението му.  Внукът-близнак каза: „Честит празник на всички! Няма да говорим много. Ще оставим музиката да е с вас. Избрахме творби, която нашият баща Александър Владигеров аранжира за пиано, кларинет и тромпет. Като „Класично и романтично“ – опус 24.  Първо ще ви изсвирим „Северна песен“.

И най-новите почитатели на класическата музика научиха това произведение през юбилейната за шуменци 2019 г. На събитието в библиотеката дойдоха много деца и младежи, които не само имат отношение към класическата музика, но и свирят такава. Александър Владигеров призна: „Някои композиции, които избираме, се повтарят на всеки концерт, защото много си ги обичаме. Старахме се да подготвим за вас композиции от диска „In Modo Bulgaro“. Самият Панчо Владигеров свири някои от тях. Сега ще чуете „Господско хоро“, посветено на неговата жена Екатерина. Двамата заедно са го изпълнявали на четири ръце, но в диска той си го свири сам. Косьо Владигеров направи аранжимента и го записахме в нашия предишен диск, издаден през 2018 г. Носим го тази вечер. Насладете се на „Господско хоро“.

Александър Владигеров седна на рояла, а Константин Владигеров взе тромпета. Нека припомним, че вторият свири и на кларинет. Но гласът и на двамата близнаци носи грапавия тембър на класика Панчо Владигеров, имитиран от не един негов възпитаник в консерваторията. Внуците са родени на 17 август 1978 г. в семейството на баща – музикант и диригент, и актрисата Величка Чобанова. Първите концерти за тях са на улицата във Виена- както става за голяма част от музикантите в австрийската столица. Общината разрешава да се свири два пъти седмично по два часа. От клуб на клуб, стигат до концертните зали. Наред с класическите творби на техния гениален дядо проф. Панчо Владигеров (1899 – 1978), в програмите им са включени негови произведения от берлинския му период, считани за едни от първите джазови произведения в българската музика. Те определено имат интерес към джаза и гостуват на джаз-концерти у нас. Вече 20 години двамата имат самостоятелна кариера в националния Бургтеатър на Виена, но гастролират в цяла Европа.  За шуменци изсвириха още няколко откъса от опуси на дядо си.

Препълнена зала за концерта

Гостите ни предложиха запис – изпълнение на самия Панчо Владигеров от новия диск – опус 51, малко известна композиция от пет части.  За нас избраха най-характерната, в която авторът показва доста европеизъм, според Марио Ангелов. Пианистът обяви: „Ето как през 2019 г. Панчо Владигеров идва в Шумен!“

Гостите изсвириха „Приказка“ от опус 46. Преди това Александър Владигеров каза: „Много сме щастливи за това, което Шумен прави за нашия велик дядо. Ние имахме концерт тук на 13 март с маестра Калина Василева и „Симфониета-Шумен“ – рождения му ден. За нас беше невероятен празник да свирим на родното му място. Да концертрираме в родния му град е най-големият подарък. Държа да кажа, че Шумен направи много за фамилията  Владигерови – фондацията, музея, оркестъра… Това, което ще изсвирим, е един малък подарък за вас“.

След бурните овации и възгласи „Браво!“ Марио Ангелов обяви още една кратка композиция „Ариозо“ – първата пиеса от цикъла опус 57, любим на младите Владигерови. Тя ни даде цялата музикална палитра на българската ритмика, с живеца на автентичния наш фолклор.

Концертът в библиотеката завърши с две емблематични композиции на Владигеров – „Импровизация“ и „Токата“ от опус 36.  Марио Ангелов предупреди: „Импровизацията ще си позволя да я изсвиря аз, а токатата е на запис – симфоничния оркестър на БНР. Този малък, скромен продукт – дискът, е колективно дело на оркестъра, звукозаписния екип, ръководството на БНР.  Владигеров не се е страхувал да пише огромни партитури, за да има хляб за много музиканти. Идеята за диска е от 2018 г. Разрешението на Министреството на културата дойде на 16 август 2019 г. А самият диск пристигна „горещ“ в 17,30 ч. на 26 септември. Затова сме още леко във въздуха, като на трупчета, неподготвени…“

За финал Александър Владигеров обяви: „Искаме да ви оставим в настроение – точно като за празника на музиката, с една усмивка. Днес, на 1 октомври, ще изпълним „Хоро стакато“ от Динику-Владигеров, като поканим специално при нас Мичо Димитров, концерт майстор на Пловдивската филхармония. Той е тук, защото иска да ни уважи за прекрасния диск. А на 3 октомври заедно със „Симфониета-Шумен“ и маестра Калина Василева ще изпълнят творби от Панчо Владигеров и Георги Златев – Черкин. Съвсем спонтанно го решихме преди час. Аплодирайте го!“

Най-после от публиката излезе мъжът с цигулката.  Развълнуван той каза: „Във крачка ме хванаха, пътувайки към Шумен. Не мога да им откажа. Веднъж им отказах преди месеци. Забравих пиесата, която бях научил. Сега ще чета пиесата на прима виста. За което ще ме извините“.

Между четиримата музиканти настъпи творческа суматоха, придружена със смях и шеги. Все пак Марио Ангелов изсвири първият акорд за начало и музиката на Владигеров с балканска „стъпка“ тръгна към публиката. Аплодисментите разтърсиха залата. Гостите бяха извикани на „бис“. Отново зазвуча българското „Стакато“. Публиката ръкопляска с ритъма на неравноделния такт. След благодарности за подкрепата на зрителите, прозвуча още една творба на класика-юбиляр. Хванати за ръце, четиримата направиха още поклони, а зачервените им от вълнение лица показаха удоволствието от споделения с нас музикален празник.

Творческа суматоха с появата на цигуларя Мичо Димитров

В паметната книга на библиотеката Марио Ангелов написа: „Благодаря за поканата. Нека има повече такива събития и вашата библиотека да пребъде!“

След срещата интересни неща сподели с нас цигуларят Мичо Димитров, който от 27 години живее и концертрира в Холандия, а тази година стана носител на престижната „Златна лира“ у нас. Участвал е в журито на националния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен. Мичо Димитров каза: „В Пловдив се проведе майсторски клас за млади диригенти от 8 до 13 септември. Там срещах Калина Василева – диригент на „Симфониета-Шумен“. Преподавател беше австриецът-академик Урош Лайовиц. Словенец, който от 30 години преподава във Виенската консерватория. Негови ученици са диригентите Найден Тодоров, Диан Чобанов, както и Кирил Петренко – главният диригент на Берлинската филхармония. Вашата Калина Василева беше сред звездите на младите диригенти. Осем души пристигнаха от Австрия, Корея, Хърватска, Сърбия… Тя дирижира страхотно. Много я харесахме и аз, и моите колеги от Пловдивската опера“.

Младото поколение музиканти ни дава надежда. Дано нови дарования останат в града на Владигеров, за да продължат традициите му. Че Шумен живее с музика, разбрахме в топлата октомврийска вечер, когато на излизане от библиотеката чухме концертът на градския духов оркестър „Михаил Биков“. Музикалната година беше открита по-рано през деня в детските музикални школи и училища.

Най-малкият зрител Георги Ушев сподели за първия си урок по цигулка. Снимка Валентина Минчева

Владигерчетата никога няма да забравят родния град на своя дядо. Наш дълг е да възпитаме публика, която да обича творчеството на гениалния Владигеров – признато в европейската и световната класика. Защото то е със свой почерк – „In Modo Bulgaro“!

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име