Медицински сестри излязоха на протест пред областната управа в Шумен с искане за увеличение на трудовите им възнаграждения.. Снимка архив Радиан.бг

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди днес пред журналисти в София информацията, че обещаните средства от 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 милиона лева.

Вчера бТВ съобщи, че правителството първоначално е одобрило допълнителни 50 милиона лева за заплати, но впоследствие е намалило сумата драстично до 6 милиона. Припомняме, че след серия протести на медицински сестри, през април кабинетът прие постановление, с което се отпускат до 50 милиона лева субсидия за болниците. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че парите са за повишаване на заплатите на медицинските сестри, а здравният министър Кирил Ананиев допълни, че с отпуснатите средства ще се постигнат записаните в националния договор стартови заплати от 950 лв.  Милионите обаче така и не стигнаха до болниците, защото месец по-късно правителството издаде ново постановление, с което редактира старото и сумата беше намалена от 50 на 6 милиона лева, разкри бТВ.

Днес от здравното министерство обясняват, че заради отпуснатите по-рано през февруари 30 милиона лева, лимитът за субсидия към болниците бил достигнат, затова постановлението на кабинета е редактирано и сумата значително е намалена.

Здравният министър посочи през журналисти, че за повишението на заплатите на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения тази година са осигурени общо 86 милиона лева. „Ако ние бяхме дали всичките 50 милиона лева, които гласува правителството на МЗ, то да финансира тези дейности, за които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива надфинансиране, и щяхме да отидем веднага като предоставени средства, като държавна помощ“, заяви министър Ананиев.

Той твърди, че с тези средства – 86 милиона лева лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати.  Според медицинските сестри обаче, само малка част от отпуснатите средства са достигнали до лечебните заведения. Увеличението беше обещано, само за да спрат протестите, но ни излъгаха, недоволстват сестрите.  По места действително е имало увеличение с 50 до 100 лв., но пък на сестрите е било орязано допълнителното материално стимулиране по клинични пътеки, съобщиха медицинските специалисти.

Затова протестите в страната не спират, а през последните месеци вече има случаи на масово подадени оставки от болници заради лошо възнаграждение.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име