Майсторките на гюзлемето от Градище. Снимки Радиан.бг

Фестивалът на гюзлемето събра днес в шуменското село Градище стотици фенове на вкусните турски банички, които местните жени приготвят по рецепти, предавани от поколение на поколение.

Стотици гости и състави от Шуменско се събраха в Градище

Фестът се провежда за шеста поредна година и всяко следващо издание събира все по-голяма публика.  Инициатор за организирането на проявата е секретарката на местното читалище Юке Хюсеин, която преди 6 години предложи да се направи подобен фест, за да се съхранят и популяризират местните кулинарни традиции.

Днес стотици гости от целия регион чакаха с часове на дълги опашки, за да се доберат до вкусните гюзлемета.  Местните майсторки – кулинарки приготвяха на живо пред многобройната си публика тестените изделия, а феновете на гюзлемето старателно наблюдаваха процесите на разточване, сгъване и печене, за ги повторят и в домашни условия.

Три жени разточват тестото за гюзлемите

Цяла нощ над 10 жени от селото са подготвяли тестото за днешния празник, разказва Зехра Ахмедова, която традиционно участва във фестивала от самото му начало.  Зехра е майсторка на гюзлемето и е научили всички тайни на вкусното изкушение от майка си и баба си. „Най-важното за хубавите гюзлеми е смесването на брашното, яйцата и млякото – трябва да се направи възможно най-меко тесто“, обяснява Зехра. След като разточи тестото на тънки листи, тя внимателно завива пакетче със сирене, което първо се пече на сач, а после се пържи в масло. Резултатът трябва да се опита на живо и докато гюзлемето е още топло.

Зехра Ахмедова, майстор на гюзлемето, участва във фестивала още от неговото създаване

Обикновено правим гюзлемета зимно време, като нямаме много работа, тогава събираме на масата цялата фамилия, обяснява Зехра Ахмедова.  Майсторката – кулинарка си спомня как започнали със страх първия фестивал, защото се притеснявали дали хората ще харесат гозбите им. Днес тези страхове са зад гърба им, а гюзлемето вече си проправя път и към кулинарни щандове в Шумен и в страната.

Много шуменци пристигнаха за фестивала с организирани автобуси, за да опитат вкусните гюзлемета и да се забавляват

Фестивалът тази година беше особено привлекателен и заради предизборната кампания, която събра в Градище основните кандидати за кмет на Шумен, заедно с предизборните им щабове.  Тук бяха кандидатът на БСП Венцислав Венков, заедно с кандидатите на левицата за общински съветници и народния представител Иван Иванов, кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов, придружен от двамата депутати Митко Александров и Румен Генов, кандидатът на ДПС Четин Казак, кандидатката на НФСБ Наталия Стефанова. Политиците май са повече от избирателите, шегуваха се със себе си кандидати с чувство за хумор.  Но местните хора се радваха на голямото присъствие и се опитаха да нахранят всички гости.

Хората посрещат с усмивки многобройните гости

Днес майсторките от Градище бяха приготвили над 1000 гюзлемета, защото миналата година гостите изядоха всичко и в един момент свърши и брашното, и сиренето. Сега „манифактурата“ беше по-добре заредена, но пък и гостите бяха стотици, и всички чинно чакаха на дългата опашка, за да си купят вкусна баничка.

Дълга, но търпелива опашка за гюзлемета

На друг щанд местните хора бяха извадили домашно приготвени сармички и сладкиши, но явно не прецениха възможностите на гостите, защото ястията свършиха за по-малко от час.

Щандът със сармичките беше опустошен за по-малко от час

Многобройна публика, дошла със специални автобуси от Шумен, се наслаждаваше на музикалните изпълнения на местни певчески групи, а празникът продължи със задължителните български хора, които изпълниха площада.

Задължителните български хора изпълниха площада на Градище

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име