Адвокат Николай Николов, който беше юридически представител на кооперация „Шуменска заря“ от 2014 г. до 2017 г., съди клиента си за неизпълнен договор.  Кооперацията, издаваща едноименния вестник, в продължение на девет месеца не е плащала на адвоката си за получената от него правна помощ, макар че между двете страни има сключен договор за текущо правно обслужване.

Въпреки действащия договор, „Шуменска заря“ не е платила на Николов договорените адвокатски възнаграждения в размер на 800 лв. на месец в периода от април до декември 2017 г.   Затова адвокат Николай Николов е завел гражданско дело срещу кооперация „Шуменска заря“ за неполучените общо 7 200 лв.

Днес състав на шуменския Районен съд даде ход на делото в открито публично заседание.  В залата беше потвърдено, че между „Шуменска заря“ и адвокат Николай Николов има валиден договор за претендираните от Николов суми.  „От „Шуменска заря“ не оспорват, че не са платили адвокатските хонорари по договора“, заяви по-късно процесуалният представител на Николов, адвокат Ивелин Иванов, който представляваше колегата си по делото.

В съдебната зала ответникът – председателят на кооперация „Шуменска заря“ Пламен Георгиев, чийто мандат изтече още през май 2018 г. и който оттогава управлява еднолично без управителен съвет, поиска чрез своя нов адвокат да представи нови писмени доказателства по делото. Стана ясно, че с тях кооперацията иска да покаже, че е имала с бившия си защитник Николов и други договори. „Това дали „Шуменска заря“ е плащала или не на адвоката си по други договори, няма нищо общо с настоящото дело, което е за неизпълнение на основния договор за текущо правно обслужване на кооперацията“, посочи адвокат Ивелин Иванов.

Искането за представяне на нови доказателства означава отлагане на делото, подчерта съдията по делото, но уважи иска и насрочи ново заседание за следващия месец.

Днешното дело е прецедент в Шумен, защото досега не се е случвало адвокат да съди свой клиент за неизпълнен договор, заявиха по-късно дългогодишни адвокати и коментираха, че в случая явно има фрапиращи отношения между двете страни.

Авторитетният навремето в. „Шуменска заря“, който преди години беше най-влиятелната медия в Шумен, в момента е с крайно нисък, да не кажем символичен тираж и е в тежко финансово състояние. След като Пламен Георгиев стана председател на кооперацията през 2014 г., тиражът на вестника непрекъснато пада, кооперацията завършва всяка година на загуба, а от редакцията за 5 години бяха освободени около 17 души – напуснали, принудени да напуснат или съкратени.  В момента в ежедневника работят само 7 души и едва двама от тях са оперативни журналисти.

Сега на практика основният финансов източник на „Шуменска заря“ е община Шумен, с която вестникът има сключен договор за информационно обслужване и на която се е превърнал в говорител.  Този договор обаче не е достатъчен да осигури дори заплатите на последните 7 души в кооперацията, затова през изминалите дни там отново има заплахи за уволнение и предизвестия за напускане.  Междувременно създателите на кооперацията продължават да водят съдебни дела срещу управителя с изтекъл мандат Пламен Георгиев, но както върви, докато делата приключат, от „Шуменска заря“ няма да е останало нищо. Така че адвокат Николай Николов може да се окаже просто поредният сред многото ощетени…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

9 КОМЕНТАРИ

  1. хахахахаха егати клошарите и измамниците тоя на адвоката си даже не е плашал

  2. Затова пък плаща яко на жена си от Зарята и семейно ходи с нея и сина си в Брюксел с фалшиви документи от СБЖ. Цял живот събира вицове, ходи по селски софри и ловни трапези и прави мазна журналистика. Срам за гилдията! Но властта винаги си има подлога…

    • хахаха , че не е лошо 😀 той тоя половината град завлякъл и измамил , че и заплашва жени … мъжът на едната жена дето я е заплашвал така му е набрал на тоя само да не го хване на тъмно 😀

  3. Докато тоя тумбак влачи цялата „редакция“ за подкрепа в съда и разсмива магистратите, наистина някой ще го пердаши. Източи кооперацията с хонорарите на жена си и заплата от 2400 лв. Освен командировки, допълнителни доходи с разходен ордер, измислени награди и стимули за себе си, унищожи базата. Сградата, строена с парите на 22 член-кооператори, се пропуква. Външният му вид компрометира гилдията, където и да отиде. Явно прави икономия от водата, дори когато не е спряла.

  4. Кака Здравка не е член кооператор. Що е била свидетел в съда? Значи председателят на ТКЗС-то трябваше да подкара и Севдата към Темида. Резил! От такива да чакаш обективна журналистика. Пет години шефа на Зарята манипулира съда с документи и свидетелски показания, а управляващите го финансираха, за да не им мъти водата. Кой ще купи вестник с дописки от вчерашните сайтове. Всичко е интернет. поне там можеш да чуеш обективна критика.

  5. Този мухльо председател цял живот вика „Аз съм мръсник“. Е, доказа се. Само, че е комплексиран мръсник. Цял живот го храни баща му, жена му и Зарята, която яхна като бащиния. Уволнява, заплашва, пропъди свестни хора, съсипа много човешки съдби и семейства. Унищожи финансовия архив при източването на кооперативната каса. Заедно с кофчезника, дето работи в шест фирми и много го е еня за фалиралата Заря, си правят схемата. Жената на счетоводителя е съученичка на Дебелия, а нейната счетоводната къща обслужва малкия „сплотен“ колектив. Никакакви следи за ТЕМИДА и за Общо събрание, несвиквано от 4 години. Фалшиви отчети пред НАП! И те горките дремят. Вестникът загина заради един алчен некадърник. Ако заложи сградата заради дългове, ще е прокълнат до 9-то коляно. Тя е строена от всички работещи във вестника. А с парите на Шуменска заря този нахалник прехвърли сайта с името Шуменска заря на жена си. Краде до последно.

  6. Ще му духнат под опашката скоро. Не го жалете. Има четири жилища, но в нито едно Дебелия не може да ви покани по хигиенни съображения. Но може да ги разпродава, като го изритат кооператорите. Много време не остана. Те подготвят документи и скоро ще влязат в своето владение по законен начин. Тогава пак ще търси фустата на жена си да се спасява…

  7. Тоя текезесар си беше същата буца и в Топ Новини, където правеше рубрика с вицове. Като отиде за дописки в Родопа, вземаше чанта с луканки. Като го пратят във Винпром или Винекс-Преслав, просеше туба с марково вино. И всичко в багажника на личната си жигулка. Да се прави мъж на жена си.-

  8. Никой не иска да работи с потния и депресиран кокошкар. Три месеца останалите мухикани в Зарята са без осигуровки. Няма легитимен управителен съвет. Да върне парите на тези с рекламите и платените партийни публикации на кандидат кметовете. Всичко е излапал. За него живота е мръвка. Бягайте от тоя некадърник и си вземете парите, ако можете, защото и рекламна листовка не може да издаде. Печатницата го търси за неплатени услуги. Счетоводителят му се крие. Всичко отиде в канала. Сайтовете ще му вземат рекламите още тази седмица. Да дойде СБЖ да го спасява. Преди три години си уреди награда Златно перо, която всъщност беше за вестника. И свика всички депутати и шефове в града на коктейл, а на другия ден напуснаха още работещи, защото нямаха заплати и осигуровки. Но пък жена му получаваше тлъсти хонорари. Третото й работно място освен музея и ШУ. Корупцията тресе цялата фамилия, която приватизира нелегално вестника.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име