Добромир Драев

Дългоочакваната от шуменци пречиствателна станция за питейни води може изобщо да не бъде построена, тъй като съдия – изпълнител е запорирал сметките на ВиК – Шумен за солидна сума, алармира кандидатът за кмет на Шумен Добромир Драев, издигнат от местна коалиция ДБГ/БНД, ЕНП, ССД, Глас Народен, НДСВ.

Преди броени дни сметките на ВиК – Шумен са запорирани за солидната сума от 1,2 милиона лева, но се очакват нови, още по-големи запори, съобщи Драев и подчерта: ВиК на практика е във фалит и няма как да участва в такъв огромен проект, какъвто е пречиствателната станция!  Според Драев има опасност проектът да не тръгне  нито в този, нито в следващия програмен период. Добромир Драев следи темата от години и познава в детайли случващото се във водния сектор, а зам. министърът на МРРБ Николай Нанков от няколко дни иска среща с него, веднага след запорирането на сметките на ВиК.

Сметките на водния оператор са запорирани заради т.нар. японски договор за 5,7 милиона лева, по който бяха рехабилитирани част от водопроводите в Шумен.  В момента ВиК – Шумен има огромен проблем с договора, за който аз предупреждавам от години, посочи Драев.  И обясни, че става въпрос за договор с гарантиран резултат, който ВиК така и не е разплатил.  Договорът беше за рехабилитация на част от водопроводите на Шумен, като след ремонта загубите по този участък трябваше да намалеят, а с половината от постигнатата икономия трябваше да се изплаща споразумението.

ВиК – Шумен обаче твърди, че след рехабилитацията не е постигната никаква икономия, което изобщо не е вярно, изтъква Драев.  Резултатите се оценяват от трета независима страна, която е направила замервания и е установила, че гарантираният резултат е постигнат. Нещо повече – ВиК са подписали оценката. Договорът се реализира при няколко управители на ВиК – сключен е при Асен Аврамов, обществената поръчка се изпълнява при Мариан Ганчев, а Светлозар Дамянов го приключва след възстановяването си поста.  В началото в много писма до МРРБ Дамянов обяснява, че договорът е много добър за ВиК, но дружеството няма пари да го плати. След това обаче обръща нещата и започва да твърди, че договорът не е добър, казва Драев и допълва:  Дружеството отказва да прави плащане по договора с мотива, че не е постигнат резултат, но всички експертизи доказват обратното.

В крайна сметка японската фирма, която работи тук чрез дъщерно дружество, заведе съдебен иск срещу ВиК – Шумен за първата дължима сума от 1,2 милиона лева и го спечели. Но това е само началото, предупреждава Драев.  И казва, че в момента започва ново дело срещу ВиК – Шумен за още 6 милиона лева, за които на дружеството ще бъде направен запор за бъдещи вземания.  „Само след няколко месеца ВиК ще има запор за над 7 милиона лева, което означава, че няма да могат да работят, да си плащат ел. енергията, да дават заплати. На практика дружеството е приключило!“, коментира Добромир Драев.

В това състояние на фактически фалит, ВиК – Шумен не може да прави каквото и да е по проекта за пречиствателната станция, в която трябва да вложи около 12 милиона лева собствено участие.  Всъщност, сега ВиК работи само заради добрата воля на японците, които не са му запорирали всички сметки, за да не блокират дейността му, каза Добромир Драев

Отделен въпрос е, че на този етап никой не казва колко всъщност ще струва проектът за пречиствателната станция за питейни води и довеждащия водопровод. Според различни информации се говори за цени от 90 до 160 милиона лева.  „Освен това в проекта е предвидена много стара технология, която няма да даде на шуменци очакваното от тях качество на водата. Единственото, което ще се случи, е поредното поскъпване на водата“, твърди Добромир Драев.

Другият важен момент е, че пречиствателната станция е по поръчка на община Шумен и засега единствено членовете на експертния съвет в общината са виждали проекта. „В нито едно министерство няма подаден проект за тази станция, няма искане за финансиране, това е нещо като новият стадион, за кото никой нищо не знае“, заяви кандидатът за кмет, който изрично е искал информация от МРРБ.

Огромен проблем за Шумен е и липсата на кадри във ВиК, там вече не знаят какво правят, коментира Драев и посочва конкретен пример – аварията на ул. „Ген. Драгомиров“ 38, където в продължение на пет години тече вода от асфалта и от ВиК обясняват на гражданите, че това е изворна вода. А там всичко е разбито и потънало в кал. „И трябваше аз да отида, да направя две видеозаснемания,  за да покажа на ВиК къде е аварията. След това изкопаха и намериха спукана водопроводна тръба, а не изворна вода! И бяха шокирани, защото не знаят откъде идва и къде отива тази тръба“, разказва Драев. На другия ден му се обадили хора от ул. „Дедегач“ 17, за да му се оплачат, че при тях тече вода от три дни и ВиК не реагира.

Разбити улици в „Боян Българанов“ заради аварията, която според ВиК била от изворна вода.
ВиК най-накрая отстранява аварията след намесата на Добромир Драев

Драев продължава да поставя въпроса и за финансовото състояние на ВиК – Шумен. „Аз продължавам да питам:  Къде са парите на ВиК? В бизнес плана, който беше приет през 2016 г., имаше заложено само поскъпване на водата, в него нямаше нищо за пречиствателна станция. А през 2017 г. ВиК спря да начислява амортизации, които са по 5-6 милиона на година. Обаче бизнес планът е построен на основа на тези амортизации, които оправдаваха повишаването на цената. При положение, че не ги начисляват, това означава, че бизнес планът им е срутен. Т.е. е цената трябва да бъде коригирана,  да се върне старата цена, защото ВиК е извън бизнес плана си. Другият основен въпрос – къде са парите от амортизационните отчисления 2015-2016 г.? Това са 10 милиона лева, къде са? Това са истински пари, някой да излезе и да каже къде са парите на ВиК – Шумен“, призовава отново Драев .

Той предупреждава, че и задълженията по т.нар. японски договор ще станат много повече от първоначалните 5,7 милиона заради лихвите и в крайна сметка ще бъдат платени от всички шуменци чрез цената на водата. „Този, който не е плащал, да обясни защо не е плащал по договора! Там, където текат води – да обяснят защо никой не прави ремонти! И защо ремонтите са в този вид“, настоява Добромир Драев.

И напомня, че само след един месец започва процедура за ново увеличение на цената на водата, което ще влезе в сила от 1 януари.  Това сега не го казват, крият го заради изборите, но от следващата година водата пак ще поскъпне с 10-15 стотинки, изчислява кандидатът за кмет. „Още малко, и водата в Шумен ще стане почти 4 лв., най-скъпата цена в България, а няма никаква причина да е толкова скъпа. Според мен, прокуратурата не си върши работата за ВиК – Шумен“, категоричен е Добромир Драев и призовава: Нека прокуратурата сериозно да попита къде са парите на дружеството, какво се случва там и защо ВиК е такова състояние, след като вече има два големи изпълнени проекта!

Сега управляващите се опитват да скрият темата за водата, но това трябва да е основният ни въпрос! Защото е застрашен не само проектът за пречиствателната станция, но и самото съществуване на ВиК – Шумен, предупреждава Добромир Драев.

Пресцентър коалиция  ДБГ/БНД, ЕНП, ССД, Глас Народен, НДСВ    

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име