Д-р Златко Златев получи отличието си в София

Районната колегия при Българския лекарски съюз в Шумен определи носителите на наградата „Лекар на 2019 година“.

На национално ниво носител на отличието е д-р Златко Златев – патологоанатом в шуменската болница. Той присъства на церемонията в София и взе наградата си в присъствието на представители на лекарското съсловие от цялата страна.

На регионално ниво са отличени четирима медици. Това са д-р Златев, д-р Силвия Димитрова – семеен лекар, д-р Маруся Кунева – специалист в доболничната помощ, д-р Добринка Аврамова – специалист в болничната помощ. Те ще получат наградите си на традиционния коледен коктейл в края на годината.

Ето повече за наградените медици.

Д-р Силвия Димитрова е родена на 4 юни 1965 г. в Шумен. Завършва Медицинския университет във Варна и започва работа по разпределение в отдел „Трудова медицина“ в ХЕИ. След година по собствено желание се мести в „Бърза помощ“. Тази 1990 година е школа, но и истинско изпитание за младата лекарка. Тя остава в тази структура до 1996 г., когато вече е преобразувана в Център за спешна медицинска помощ. През този период защитава специалността „Вътрешни болести“ и започва работа в поликлиниката като терапевт на участък. През 2000 г. стартира здравното осигуряване и д-р Силвия Димитрова става семеен лекар. В пациентската й листа има около 1300 осигурени граждани, около 300 са неосигурените.  Когато била дете, я питали какво иска да работи, а тя отговаряла: „Искам да работя с много хора“. Сега опашката от пациенти непрекъснато я посреща пред вратата и се сеща, че е предизвикала съдбата. Оферти за работа в чужбина е имала, но е родолюбец и за нищо на света няма да напусне България.

д-р Силвия Димитрова

Д-р Маруся Кунева е родена на 10 октомври 1954 г. в Добрич, където завършва средното си образование. След това се дипломира като лекар в Медицинския университет във Варна. През 1980 г. постъпва на работа в неврологичното отделение на шуменската болница. Четири години по-късно защитава специалността „Неврология“. През 2002 г. създава с д-р Живко Петков групова практика за специализирана медицинска помощ.  Д-р Кунева е от първите невролози в Шумен, които защитават специалността електромиография.  Със съпруга си инж. Марин Кунев имат две деца. Синът й Емил работи в швейцарска банка в Лондон, а дъщеря й Марина е завършила специалността промишлен дизайн и работи в Ротердам, Холандия. Д-р Кунева обича да пътува, като любимите й маршрути са в Европа. Преди седмица в Лондон отпразнува рождения си ден с цялото си семейство.

д-р Маруся Кунева

В Деня на Свети Иван Рилски д-р Добринка Аврамова има двоен празник, защото е родена на 19 октомври 1956 г.  Тя е завършила Втора гимназия „Н. Й. Вапцаров” в Шумен, а след това Медицинския университет във Варна. По разпределение работи две години в здравната служба на село Осмар, община Велики Преслав. След това е училищен лекар в СУ „Васил Левски”, а от 1987 г. е в областната болница. Специализира образна диагностика и става част от екипа на д-р Димитър Гористанов. И след пенсионирането си д-р Аврамова продължава да е началник на отделението по образна диагностика в шуменската болница. Има син и дъщеря, които работят и живеят в Германия.

д-р Добринка Аврамова

От 1996 г. Свети Иван Рилски – Чудотворец е патрон на БЛС.  Светецът е извършил много чудеса през своя живот и след смъртта си чрез своята благодатна сила. Затова българските лекари са го избрали за свой закрилник и на 19 октомври връчват отличието „Лекар на годината“.

Валентина МИНЧЕВА

За д-р Златев ви разказваме в отделна публикация

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име