81 049 са избирателите в община Шумен по данни на ГРАО.   Най-възрастният от тях е на 99 години – това е почетният гражданин и ветеран от войната Иван Бончев, роден през 1920 г.   Трима млади шуменци пък навършват пълнолетие точно днес и могат за първи път да упражнят конституционното си право на глас.

Избирателите в цялата област са 162 183 души. Те ще избират кметове на 10 общини и на 113 населени места.

Най-много са гласоподавателите вобщина Шумен – 81 049 души.

В община Нови пазар избирателите са 15 357.

В община Каолиново – 12 040 души

В община Велики Преслав – 11 870 души.

В община Върбица – 9 471 души

В община Венец – 7 310 души

В община Хитрино – 6 826 души.

В община Каспичан – 6 726 души

В община Никола Козлево – 6 000 души

В община Смядово – 5 534 души.

В региона са разкрити общо 310 избирателни секции, от които 10 са подвижни.

Общо 53 са кандидатите за общински кметове. Най-много – 13, са претендентите  за кметския пост в Шумен, а за 41-местния общински съвет се борят 386 кандидати за съветници.

В спокойна обстановка започна изборният ден в Шуменска област, съобщиха от областната дирекция на МВР.  Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на секционните комисии в 7 ч.  Охраната през нощта е протекла нормално. Не са регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите.

За реда, сигурността  и спокойствието в областта и охрана на изборните помещения са ангажирани над 400 служители.  На разположение в ОДМВР – Шумен са 22 мобилни групи, в които са включени разследващи полицаи, служители на охранителна и криминална полиция.  Те ще следят за спокойствието на гражданите и недопускане на нарушаване на обществения ред.  Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

Сектор „Български документи за самоличност“  към  ОДМВР- Шумен ще работи днес от 8.30 до 19.30 ч.  Служители ще окажат съдействия на български граждани, които искат да гласуват, но са с изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок. Ще им бъдат издавани удостоверения, които ще служат само и единствено да упражнят правото си на глас.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.

Със заповед на кмета на община Шумен днес от 7 до 20 ч. се забранява продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и  други обществени места.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име