От Виена и Константинопол“. Етнография на града“ – така се нарича любопитната експозиция, създадена във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз от Регионалния исторически музей в Русе и Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Съвместната изложба показва новия живот след Освобождението в два от големите български градове и от утре гостува в Търговище.

Тя разкрива пътя на промяна в Русчук (Русе) и Филибе (Пловдив) – градове, емблеми за европейските културни влияния и модни тенденции. Пътищата на модернизиране при тях са различни, но резултатите са идентични. По Дунава промените достигат от Виена до Русчук и от юг чрез Константинопол до Филибе.

В края на ХІХ в. тези два града са главни икономически двигатели на младата  българска държава, а ефектът от натрупаното благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.  Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на Австро-Унгарската и Османската империи, чиито столици са се превърнали в символ за страните от Балканите.

От експозицията ще научите с кого и как са се съизмервали нашите деди, как са променили устройството на градовете и домовете си във възстановената българска държава. Ще разберете как са се забавлявали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели, за да се впишат в Новия свят, обещават авторите и домакините на изложбата.

Официалното откриване на изложбата в Търговище е на 6 ноември от 17 ч. в Славейковото училище.  Изложбата ще бъде отворена за посещения в РИМ – Търговище до 31 март 2020 г.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име