Мария Григорова и Милен Димитров на шуменска сцена

Актрисата Мария Григорова спечели на втора съдебна инстанция делото, която води срещу директора на шуменския театър „В. Друмев“ Димитър Димитров за освобождаването й от работа в началото на годината.  На 24 юли Шуменският районен съд излезе с решение, с което отменя уволнението на Григорова като незаконно и я възстановява на заеманата от нея длъжност „актьор“.  Театърът беше осъден да плати на актрисата обезщетение от 3900 лв. за месеците, в които е била без работа, както и 1500 лв. съдебни разноски по делото.  Сега и Окръжният съд потвърди решението на първата инстанция – за това съобщи във фейсбук самата Мария Григорова, цитирайки решението на втората съдебна инстанция.

Припомняме, че Мария Григорова беше освободена в началото на януари със заповед на директора на театъра Димитър Димитров. Като причина за уволнението й беше посочено съкращаване на щата.  Актриса обаче заведе дело, а Районният съд постанови, че уволнението й е незаконно, тъй като не е извършен законосъобразен подбор, какъвто се изисква при съкращаване на щата.

Григорова е уволнена с мотива, че няма участия в спектакли, а всъщност самият директор я спира от участия и това е изяснено на делото с документи – представени са заповедите на Димитър Димитров, с които той сваля спектакли с нейно участие.  Затова първата съдебна инстанция приема, че работодателят е злоупотребил с правото си на оценка, тъй като е свалил повечето спектакли с участието на Григорова, а в същото време изтъква като основен критерий за оценка броя на участията на актьорите в представления.  Освен това съдът постанови, че работодателят не е направил реална оценка за работата на останалите актьори, тъй като няма никакви доказателства за направени кастинги.

Сега и втората съдебна инстанция прави същите заключения, се вижда от цитираните мотиви: „По делото не се установява, че e извършен подбор преди издаването на заповедта за уволнение по законните критерии и те да са били взети в предвид при оценката на лицата, заемащи длъжността „актьор“ и обосновка защо не е била предпочетена ищцата. От показанията на разпитаните пред ШРС свидетели на ищцовата страна, които имат системни наблюдения върху работата на ищцата се установява, че ищцата е много добър професионалист и се справя блестящо като актриса.  Директорът демонстрирал лично отношение към ищцата и заявявал, че не я харесва и че тя няма бъдеще в театъра.  Към исковата си молба ищцата е представила и редица препоръки, в които е дадена висока оценка за нейната работа.“

На втора инстанция предстои и делото на един от най-награждаваните хора в театъра – талантливият актьор и режисьор Милен Димитров, който беше уволнен заедно с Мария Григорова на същото основание и също спечели на първа инстанция дело срещу директора на театъра.

Съдебните решения по двата казуса бяха издадени от различни състави на Районния съд, което доказва по безспорен начин незаконосъобразността на издадените заповеди за освобождаване на двамата актьори, коментираха тогава юристи.  С решенията на първа инстанция шуменският театър беше осъден да плати общо над 10 000 лв. обезщетения на двамата актьори и съдебни разноски по делата. Театърът обаче оспорва решенията пред следваща инстанция и засега „печели“ само нови, още по-големи разходи на трупата.

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име