Първият митинг в Шумен през 1989 г. Снимка Държавен архив

Каква я мислехме, а каква стана…

Преходът събори стените, но раздели много българи. Разпадна приятелства, противопостави роднини, скандализира гилдии. В статистиката останаха икономическите показатели, а в душите ни – горчилката от мизерното битие. Къде бяхме и къде сме? Как живяхме и още ли сме „изгубени в прехода”? Ето шуменският архив от първата му календарна година.

Към 31.12.1989 г. жителите на  областта са били 239 903,  в края на 2013 г. – 178 061 души. Почти 60 000 души по-малко. През 2018 г. хората в региона вече намаляват на 172 000,  а в областния град са 75 000 души.

Първата година на прехода

На 1 януари 1990 г. зимата е изненадала Шумен! В някои квартали водата спира точно преди новогодишната нощ. Корите за баница са дефицит, а в много семейства остават неопечени.

На 5 януари 1990 г. пред общинския комитет на БКП в Шумен е първият многолюден митинг, определен от ръководството като ”национално помирение, а не възмездие за смяна на имената”. След 4 дни обществено движение „Интелигенти за демокрация” излиза с призив за диалог. Росен Русев – първи секретар на Общинския комитет на ДКМС, иска да направи „комсомолът демократичен”, докато Петко Табаков призовава за втори рок-маратон. В дискотеката на Висшия педагогически институт танцуват ламбада. С разрешение на ЦК на БКП в икономическия техникум  тренират бойното изкуство киокушин. Щангистът Иван Иванов – възпитаник на спортното училище, обявява стачка срещу методиката на старши треньора Иван Абаджиев.

Дружеството на журналистите в Шумен иска „професионален имунитет и неприкосновеност”.

Кошлуков в Шумен в качеството си на опозиционен политик. Днес е генерален директор на държавната БНТ

На 20 януари Йовчо Господинов – председател на изпълнителния комитет на Общинския народен съвет, рапортува, че комплекс „Шумен” е готов. Задачите на общината са: Трета градска топлофикационна магистрала със заделените 1,5 млн. лв.; супермаркети в три квартала; училище в квартал Тракия; две помпени станции; градска пречиствателна станция; да се въведе първият етап на тролейбусното движение. Създава се общинската строителна фирма „Шумен”.

На 23 януари 1990 г. представителите на СДС излизат с първата си декларация, с  която искат сграда и достъп до медиите. Колективът на вестник „Шуменска заря” прави обръщение към читателите си. Изданието може да спре, защото е спряно финансирането на общинските вестници с постановление от 6 декември 1989 г.  Малин Костов, директор на печатница „Г. Димитров”, търси пари за модернизирането й след 107 години печат в Шумен!

На 25 януари е обявено обществено обсъждане за изграждането на новия център на Шумен по предварително съгласуван проект с правителството през 1985 г. Сметната стойност на площад „Девети септември” е 46 млн. лв., от които са усвоени 26 млн. лв. На 30 януари  на сесия на Общинския народен съвет е избрана комисия за разследване на корупцията с председател Николай Хр. Николов.

Незавършеното строителство в центъра, повод за обществени дискусии от 1990 г. досега

Започнал е режим на водата в града и още на 22 януари д-р Христо Христов – главен лекар на Обединения работнически болничен комплекс „Васил Коларов”,  спира плановите операции за седмица.

В Шумен прохожда независимото движение „Екогласност”. Първите сбирки са във ВПИ, водени от Панайот Калудов и Юри Величков.  Учредява се първият у нас синдикат на пивоварите. На страниците на  „Шуменска заря” съдия Даниела Русева коментира социализацията на затворниците. Атанасула Настева пише икономически коментари за спада на строителството и промишлеността. След две години тя е шеф на Територалното статистическо бюро. Става популярно още едно име – Иван Йонков, заместник-председател на общинския комитет на държавен и народен контрол, който започва проверка на продадените жилища от общината.

В Шумен се учредява Независим профсъюз „Бизнес” начело с колектива на ресторант „Пети километър”.

Седат Кадир, Фикрет Индже и проф. Георги Колев на форум за образование и бизнес през 2015 г.

На 27 февруари 1990 г. Венцислав Венков и Иван Карадочев – представители на БКП и СДС, се срещат да уговарят общо честване на Трети март, но диалогът пропада и митингът на политическите сили е вял.

Започва яростен дебат за номенклатурата в културата на Шумен и нейния началник Ивайло Петров.  Пионерският хор „Бодра песен” търси 150 000 лв. за турне в Япония.

На 28 февруари се учредява шуменското дружество на Българския лекарски съюз с председател д-р Христо Таракчиев с подписката на 250 медици от областта.

На 9 март 1990 г. се регистрира областна структура на Независимата федерация на труда „Подкрепа” с лидер актьора Валери Зарков.

На 10 март е първата конференция на СДС в Младежкия дом, а на 17 март, събота, е митингът на сините на пл. „Д. Благоев” /пл. „Кристал”/. С ловджийски кречетала агитка на БКП се мъчи да го заглуши. Милицията потушава инцидента, но яйце улучва ръката на журналиста Огнян Спиридонов, който казва: „Благодаря за вниманието!”.  На 25 март СДС организира създаване на парк „Демокрация” до шуменското езеро – 150 души засяват 500 дръвчета. Българската социалдемократическа партия /БСДП/ отваря клуб.

Отменят се ученическите униформи. Излиза наредба за адвокатските хонорари и нова наредба за абортите по желание. Станка Маркова дава съвети за половото възпитание и едва ли е предполагала, че ще стане професор и след 2 години ще оглави асоциацията на медицинските сестри в България.

Започва дебатът за съдбата на ТКЗС, за преименуването на улици и площади, както и за преименуването на БКП в БСП.

На 31 март 1990 г. в хотел „Шумен” се учредява Съюз на за стопанска инициатива.

„Гергьовчето“ Иван Капралов през 2002 г., сега обществен посредник на Шумен

Ден преди това в кинозалата на общинския партиен дом се провежда сесия. Според докладите, въздухът на Шумен е все по-мръсен, в зеленчуците има повече нитрати, районът са напуснали 12 000 жители, 6 382 са освободени от промишлеността. За 5 години жилищното строителство е паднало от 896 на 203 жилища, за нов дом чакат над 10 000 семейства.

Планът на „Мототехника” за 1990 г. е да продаде 11 волги, 683 москвича, 19 вартбурга, 106 трабанта, 19 шкоди, 6234 коли „ВАЗ” и 38 коли „ЗАЗ”.

На 1 април се изгражда Регионалната дирекция на МВР, за да се гарантира мирния преход на демокрацията. Шеф е подп. Иван Велинов.

На 19 април окръжното оперативно бюро на ДПС обявява протестна седяща гладна стачка в региона, за да се възстановят на работните места уволнените през лятото на 1989 г.

На 16 април в 17 часа на пл. „Д. Благоев” /пл. „Кристал”/ СДС организира митинг в защита на демокрацията, а общинският съвет на БСП поздравява Българската православна църква и гражданите с официалния празник Великден. В летния театър се провежда събранието на БСДП с участието на лидера Петър Дертлиев и проф. Александър Чирков.

Какво ли си казват Веселин Златев, Красимир Костов и Димитър Дъбов на 13 февруари 2006 г.?

Какво спечелихме и какво загубихме

Започва откриването на оказиони. Най-модерната услуга е „видеозапис на сватбени ритуали”. Азербайджанци, румънци, украинци правят битаци. Подготвя се първият фирмен рекламен справочник „Албатрос”.  Държавното все още предприятие „Балкантурист” посреща гости от Тюмен, в бар-вариетето на хотел „Шумен” полякини правят стриптийз, а на сутринта бързоварче подпалва 613-та стая. На мода са черното бельо и пуловерите от мохер на цена 270 лв.!

Срещу 1 май 1990 г. от заводите са освободени 2 500 души.  В държавното предприятие „П. Волов” спира производството на веро поради липса на киселина.  ДФ „Алумина-МПОА” обещава да произведе 10 000 душ-кабини по 400 лв. цената. Новият асортимент на ЗИЕНО са пластмасови чаши, солнички, цедки, а на ДФ „Българска роза” /”Лавена” АД/ – плажното мляко. В завода за безалкохолни напитки няма есенции и захар, в Ремонтния завод свършва чугунът.

Кметът обещава най-модерната българска кланица да се построи в Шумен.

Празни са търговските щандове в 123 обекта на „Хранителни стоки”-Шумен. Започва масово презапасяване с олио. На 4 юни с министерско разпореждане се въвеждат купони за храните. За месец на човек се полагат по 1 кг сирене, по 2 кг захар, брашно, прах за пране и др.  Започва презапасяването с бензин. Дневно ДП„Петрол” зарежда по 40 т  от горивото в града, а от 17 септември то се продава с талони. Криза има и за луксозното пиво „Шуменско специално”. В жегата до хотел „Мадара” по списък продават цветни телевизори. Стопанската милиция открива укрити 15 вида стоки: кока-кола, коняк, оцет, луканка…

Вече има режим на тока, както и на водата, за която ХЕИ не отрича, че е с лошо качество.  Инж. Светлозар Дамянов – шеф на Вик, обяснява авариите с „избиване на тапите” на водопровода. ТЕЦ-ът пуска топла вода само в петък. ХЕИ съобщава за епидемия от хепатит А.  Пикът е през септември и октомври – по 600 случая на месец, когато затварят и училища.

На 10 юни 1990 г. са парламентарните избори. На 12 юни е стачката на преподавателите във ВПИ за по-високи заплати. Академичният съвет иска сградата на Партийния дом за студентите. За други 50 сгради на БКП се борят клубове и институции. С финансови искания стачкуват учителите в село Тодор Икономово, община Каолиново.  Искат оставката на кмета във Върбица. Тръгват слухове, че гърци ще купуват завод „Китка” и 3 500 души ще останат без работа в Нови пазар. След 8 години ще я купят гърци и турци на цената на 8 шуменски панелки…

Влогонабирането на ДСК-Шумен пада от 11 млн. лв.  на 2,7 млн. лв. за година. ЕТ „Христо Христов” сключва договор с ФК „Шумен” за поддържане на тренировъчната база.

На 23 юли членове на Общонародният комитет за защита на националните интереси спират влаковете на гарата по повод политиката на ДПС.

Започва нашествието на екстрасенси, лечители, полтъргайси, НЛО /неиндефицирани летящи обекти/. Бум на еротичните издания и вестниците за феномеми. Открива се ресторант „Хански шатри”. Светлана Колева става първата „Мис Шумен” на конкурса в Летния театър. В новия квартал „Еверест”  пристига булка с хеликоптер за семейство Романови.

На 4 август 1990 г. е обявен „Градът на истината”, а шуменци са щастливи, че „Веселиново управлява България”. Имат предвид родното село на първия демократично избран президент Желю Желев. Ръководството на СДС отива  на гости у родителите му.

Първият демократичен кмет на Шумен Христо Христов

На 1 октомври властта се поема от временен изпълком с председател Христо Христов, заместници са Иван Карадочев и Стоян Джамбазов. На същия ден граф Коявски от Германия посещава еленовото стопанство край село Кюлевча, община Каспичан. За председател на шуменското ловно-рибарско дружество вече е избран Димитър Дъбов.

От 20 до 30 октомври се провежда международен турнир по шахмат в хотел „Шумен”.

На 10 октомври е приет Закон за държавната спекула. В Шуменска област 120 служители на МВР проверяват търговската мрежа на областта. Правителството забранява износа на млечни и месни продукти, плодове, зеленчуци, фураж. Опашка и скандал за обувки „Хъш пъпис” в централен магазин. На мода излизат бартерните сделки. Бензинът е вече с талони – по 10 литра за мотопед и по 30 литра за кола на месец.

Открита е Първа частна банка в Шумен. Фирма „Ало” е първата заложна къща с лихви по споразумение.

В село Черноглавци, община Венец, БЗНС се открива паметна плоча на Никола Петков, интерниран в селото през 1940 г.

На 7 ноември 1990 г. с декларация юристите си искат Съдебната палата, отнета им през 1952 г.  От 10 ноември токът вече започва да спира на всеки 2 часа. На 11 ноември е студентската окупация на ВПИ срещу Лукановото правителство. ТЕЦ-ът намалява топлоподаването заради кризата с горива.

Духът на шуменци повдигат щангистите Иван Иванов и Васил Ванев, които стават световни шампиони в Будапеща.

Фирма записва медицински сестри за работа в Бавария. Започват големите опашки  за паспорти и визи пред МВР.

На 1 декември излиза първият опозиционен вестник ”Времена” в Шумен. На 4 декември за протеста на ФНС „Подкрепа” в София заминават 670 жители на областта. На 12 декември КТА „Мадара” и завод „Алумина” получават международни търговски награди от световно изложение в Мадрид.

Посрещането на Симеон Втори в Шумен през 2005 г. Снимки Държавен архив и Валентина Минчева

Така завършва 1990 година с цифри и факти, събрани от архивите. През следващите години идват нови правителства с нови политически играчи. Народът ще се възторгва от Българския бизнес блок, НДСВ, Партията на жените, „Новото време“, партиите „Атака“, „Воля“, ВМРО…

На магистралата на прехода се появи ГЕРБ.  На 16.11.2006 г. инициативен комитет от 60 души приема учредителната декларация за основаването на новата политическа партия. В нея се казва, че новата формация ще работи „за премахване на корупцията и утвърждаване на демократичните свободи и социалната отговорност“. В инициативния комитет за учредяването на партия ГЕРБ са четирима представители на местната власт – синият кмет на Шумен Веселин Златев, кметът на Мадан Валентин Гаджев, заместник-кметовете на София Цветан Цветанов и Йорданка Фъндъкова.

Животът е стълба – едни се качват, други слизат. Много политици идваха и обещаваха да работят “на ползу роду болгорскому“. За 30 години България осиротя, повече от 2 милиона българи са в чужбина. Емиграцията продължава. Този демократичен преход съсипа хиляди човешки животи. Много от нас се чувстват употребени за идеи и проекти…

Днес Шумен остава 10-ят град на България. Той е променен с европейски фондове, но водата продължава да спира, вечер улиците са тъмни, дупките по площади и тротоари продължават да препъват жителите му. Политическият маркетинг не ни избави от мизерията на духа и на битието. Илюстрираме тези 30 години със снимки, които показват управленците от протокола, но и зад кулисите.  

Всички сме виновни за провалените мечти на прехода. И си казваме: „Каква я мислехме, а каква стана…“. Защото се оказахме най-бедният, най-болният и най-нещастният народ в ЕС, а мечтаехме точно обратното…

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име