Цветя за Красимир Арсов. Снимки Валентина Минчева

Шуменската публика препълни залата за ретроспективната изложба на художника Красимир Арсов в художествената галерия „Елена Карамихайлова“. Закъснелите едва си пробиваха път към юбиляра, който навърши 60 години и отбеляза 40 години творчество. Типичен Телец от зодиака, който въплъщава изкуството, хармонията, красотата; земен знак – подвластен на природните стихии, както личи и в картините му.

Красимир Арсов е роден на 30 април 1959 г. в Шумен.  През 1978 г. се дипломира по специалността керамична декорация в Техникума по фина керамика и стъкло „Асен Златаров“ в Нови пазар.  От 1984 г. е член на Дружеството на шуменските художници, а от 1990 г. – на Съюза на българските художници.  Работи живопис, колаж, рисунка. Има участия в над 80 представителни изложби в страната и чужбина и 17 самостоятелни изяви. Работил е в шуменските предприятия, седем години е бил художник в община Шумен, а от 2001 г. е в театъра.

Неотдавна той сподели: „Живописта ми е в големи формати, макар да творя графика. Когато откриха галерията в сградата на днешната съдебна палата, се представих с графична експозиция. Професор от Националната художествена галерия беше много впечатлен от работите ми. Покани ме да стана студент направо във втори курс. Отказах, защото вече бях студент, имах син… Не съжалявам. След промените правих много изложби в Кьолн, Виена, Прага… Аз съм по абстрактните неща“.

Абстрактно и модерно в стила на Арсов

В юбилейната експозиция с 45 платна видяхме много нови творби, а стилът му ни се стори различен. При откриването на експозицията доц. д-р Ростислава Тодорова от Катедрата по визуални изкуства в Шуменския университет допълни творческата му визитка. Ето какво каза тя за художника: „Красимир Арсов е започнал своя творчески път през 1984 г. с първото си участие в обща художествена изложба. Има в биографията си 46 национални и регионални изложби, 12 изложби зад граница. Негови творби са притежание на институции и колекционери у нас, Гърция, Канада, САЩ, Дубай, Англия, Франция, Германия, Словакия, Италия, Испания… Той е член на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО и Българската асоциация за култура в Италия. Като творец е пристрастен към колажа и декоративните решения. Трудно е да се дефинират периоди при него. Видна е динамика в стила му и тематиката на творбите през годините. Има любов към експеримента, заиграването с дребните детайли, любопитството към различните техники, към различните материали и тяхното поведение в живописна среда. Интересно е непрекъснатото му прехвърляне от един формат във друг. Нещо, което не е по силите на всеки художник“.

Красимир Арсов, доц. Ростислава Тодорова и Деян Евтимов на откриването на изложбата

Красимир Арсов изказа благодарност на община Шумен, която го подкрепи за ретроспективната изложба с финансиране от фонд „Култура“.

Две нови платна, посветени на Великден, ни напомниха, че художникът има интерес към духовните теми. През 1915 г. той представи експозицията си „Сакрални пространства“. Творби на морска тематика и други, рисувани по време на пленери, бяха в юбилейната изложба. И все пак Красимир Арсов е различен, изненадващ в последните си художествени работи. С това усещане останаха много от шуменци, особено колегите му. И няма как! Житейската зрелост е в синхрон с творческата, а и с друг ритъм върви четката по платното на майстора, особено когато пресъздава тъмните сенки на деня, силуета на градските пространства, светлината в планинските масиви.  Преживяна и премерено, но пак със същата страст към детайла.

Докато коментираме това пред платната, неочаквано деца от ДГ „Пчелица“ пристигнаха с благодарствен адрес за своя първи учител по рисуване.

Децата от ДГ „Пчелица“ със своя първи учител по рисуване

Видяхме студенти и млади художници, както и ветерани в живописта. Мъжките прегръдки бяха много. На чаша вино приятели на юбиляра си спомниха за вълнуващи мигове от творческия път на Красимир Арсов. Когато най-мълчаливото изкуство – живописта, оживи така спонтанно галерията, става празник. А бъдещето за художниците е по-оптимистично, защото виждат как палитрата им може да събуди духа на Шумен.

Публиката на Красимир Арсов

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име