Административен съд

Само 7 гласа не достигат на ПП „Воля“, за да има общински съветник в Шумен. Това показва тройната експертиза на бюлетините от 97 секции, която днес беше представена на заседание на Административния съд.  На НФСБ не достигат 30 гласа за съветник.  Затова според експертизата двете партии не могат да искат преразпределение на мандатите.

685 гласа е общинската избирателна квота за съветник в Шумен според направената по делото тройна съдебна експертиза. След повторния оглед на бюлетините, НФСБ има общо 655 гласа за съветници, т.е. с 30 по-малко от прага за влизане в местния парламент.  ПП Воля пък има 678 гласа, само със 7 гласа под квотата за съветник.

Заключението на съдебната експертиза е, че двете партии не следва да участват в разпределението на мандатите в 41-местния общински съвет в Шумен, тъй като не достигат квотата от 685 гласа.   Ако ПП Воля беше успяла да прескочи прага, щеше да получи мандат от местна коалиция ДБГ, която е имала най-малък остатък при разпределянето на местата в общинския съвет.

Припомняме, че делото беше образувано по жалба на НФСБ и ПП Воля, които оспориха резултатите от изборите на общински съветници в Шумен, като посочиха нарушения при броенето и отчитането на бюлетините в почти всички секции. Съдът разпореди тройна експертиза на изборните книжа в 97 от общо 127 секции в общината, като прегледът на бюлетините беше извършен за тяхната действителност, съответно недействителност. Три вещи лица, съвместно с представители на двете партии и на други политически сили, направиха оглед на 97 чувала с бюлетини за общински съветници.

Наталия Стефанова от НФСБ и юридическият представител на ПП Воля /вдясно/ са жалбоподатели по делото

При повторния преглед са установени 163 действителни и 51 недействителни бюлетини, които не съответстват на записаното в секционните протоколи.   От действителните бюлетини, 11 са за ПП Воля и увеличават резултата на партията на 678 гласа, а 2 са за НФСБ и увеличават гласовете за партията на 655.

ПП Воля поиска да бъде направена допълнителна експертиза и на останалите 32 секции в общината с мотива, че в много от секциите са установени неверени резултати.  При експертизата стана ясно, че недействителни бюлетини са били броени като действителни и обратното, а някъде изобщо липсват посочените в протокола брой бюлетини за общински съветници. Затова пък в чувалчетата са намерени бюлетини от избора на кмет.  Съдът обаче отхвърли искането за нова експертиза като неоснователно и немотивирано, тъй като не е поискано още в първото заседание и останалите 32 секции не са предмет на съдебното производство.

Въпреки намерените нередности, това не се отразява на участието на ПП Воля и на НФСБ в общинския съвет, тъй като двете партии и след преброяването не успяват да достигнат избирателната квота, заявиха юридическите представители на други заинтересовани страни.  Факт е обаче, че откритите при преброяването нови 163 действителни и 51 недействителни бюлетини биха могли да променят резултата на някоя от другите партии, но те не бяха предмет на производството.

Съдия Кремена Борисова разпореди безпрецедентно преброяване на бюлетините в Шумен

Този съдебен състав имаше воля да установи истината и взе безпрецедентното за Шумен решение за експертиза на бюлетините в почти всички секции, коментира в съдебната зала адвокат Веселин Пенчев от БСП. Той допълни, че въпреки неудовлетворителния за жалбоподателите резултат, експертизата е успяла да отхвърли съмненията за резултатите в проверяваните секции. Този прецедент трябва да бъде възприет от всички съдилища по тези дела,  коментира и адвокат Ивайло Йорданов.

Съдът прие резултатите от експертизата и нейните заключения като компетентни и ще се произнесе по делото в 7-дневен срок.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име