БК „Шумен“ записа пета победа в мъжката „А“ група. Нашият тим се наложи като гост на „Видабаскет“ с 92:85 в мач от 8 кръг на мъжката „А“ група. Гостуванията във Видин винаги са били трудни, за който и да е отбор в „А“ група, но „Шумен“ удържа важна победа преди днешния втори двубой (двата отбора се договориха да изиграят двата мача от редовния сезон във Видин в последователни дни, като през пролетния сезон, „Видабаскет“ ще върне две гостувания в Шумен). С победата „Шумен“ излиза на първо място във временното класиране, но е и с мач повече от втория „Чавдар“ (Троян).

Двубоят започна повече от добре за „Шумен“. Нашият тим излезе на паркета във Видин крайно мотивиран и това пролича в първите минути. Отлични изяви в защита на шуменци и точни стрелби в нападение ни позволиха да направим серия от 8:0, като в тази серия се разписаха четирима от петимата титуляра за „Шумен“. „Видабаскет“ прекъсна серията и върна два коша, но Красимир Димитров и Никола Николов с два хубави пробива възстановиха преднината за нашия тим. Краси Димитров беше под пара в тази първа четвърт и продължи да бележи през защитата на видинчани без проблеми, като преднината за нашия тим се качи до 13 точки 2 минути преди края. Последва и дежурна тройка на Димитър Янчев, която ни осигури комфортна преднина от 16 точки. В последната минута домакините също показаха точна стрелба от далеч и смъкнаха пасива си до 12 точки – 14:26.

Втората четвърт започна с нови силни изяви на Красимир Димитров в нападение. Крилото на „Шумен“ отбеляза 18 точки в първите 12 минути на срещата. „Видабаскет“ обаче нямаше никакво намерение да се отказва и след още два точни изстрела от тройка на Киров се държеше на дистанция от 10 точки. В средата на частта надстрелването между двата отбора от тройката продължи. Янчев показа, че е запазил формата си от мача с ЦСКА, а за отбора от Видин се разписаха Петров и Мандалски. Поредна тройка на Киров и хубав пробив на Цветанов за Видин намалиха аванса на „Шумен“ до едва 4 точки, три минути и половина пред края на първото полувреме. „Шумен“ обаче реагира и след отлична игра в защита и кошове на Николов, Кирилов и Кръстев се оттеглихме с аванс от 9 точки на почивката – 42:33.

Второто полувреме започна отново със силна игра на „Шумен“ в нападение. Краси Димитров, Вики Серафимов и Кръстев намериха пробойни в защитата на домакините и отново дръпнахме с двуцифрен актив. Николай Николов също се разигра за „Шумен“ в подкошието. Тежкото крило на „Шумен“ отбеляза 7 точки в рамките на минута и половина, като Серафимов също записа кош след хубав пробив и „Шумен“ дръпна с 22 точки в средата на третата част. Видинчани отговориха като се разиграха в нападение, смъквайки 7 точки само за минута, но „Шумен“ не позволи на домакините да свалят повече. Напротив, след нова силна серия кошове на Николай Николов, тройка на Янчев и две точни стрелби на Серафимов успяхме да затворим частта с комфортна преднина от 19 точки.

Последната четвърт продължи с равностойна игра. Двата отбора си разменяха „любезности“ предимно от средна и далечна дистанция. Янчев продължи да наказва от тройката за „Шумен“, а Димитров и Николов си вкараха лесните позиции, за да поддържаме аванс от 20 точки. В средата на частта Иванов се разигра за домакините и показа точен мерник, смъквайки преднината на „Шумен“ до 15 точки. Красимир Димитров обаче отново показа отличните си качества в нападение с кош и фаул, а Александър Кръстев добави още две, връщайки преднината на „Шумен“ до 20. В последните три минути и половина на мача „Шумен“ реши, че е победител и се отпусна, което даде възможност на домакините да върнат бързо 13 точки от изоставането си, показвайки, че не са противник за подценяване. Все пак времето не им стигна за повече и в крайна сметка нашият тим се поздрави с победата 92:85.

Двата тима се изправят днес в нов мач, който се явява изтеглна среща от 18 кръг на редовния сезон в „А“ група. Началният час е 17.00 и отново ще се играе в зала „Фестивална“ във Видин.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име