Пенсионери от Шумен излязоха на протест заради мизерните си пенсии. Снимка Радиан.бг

Пенсионери от Шумен излязоха с официално предложение към 240-те български депутати: да си разменят местата поне за един месец, за да разберат народните представители как се оцелява с масовата пенсия, която не надхвърля 300 лв. Офертата към управниците е записана в официална позиция на възрастните хора от Шумен по повод предстоящото гласуване на бюджета за 2020 г.  В него отново не се предвижда преизчисляване на старите пенсии, които не се актуализират вече 11 години.  Това обрича на мизерия по-старите пенсионери, тъй като техните пенсии вече остават почти на минимума.

С искане да бъдат преизчислени старите пенсии, днес стотина възрастни шуменци се събраха на протест пред Областната управа.  Днешният им митинг е продължение на започналия миналата седмица протест на пенсионерите в община Шумен. Възрастните хора имат две основни искания: преизчисляване на старите пенсии с осигурителния доход за 2018 г. и изваждане на социалните пенсии от НОИ и прехвърлянето им към социалното министерство.  Под тези искания вече са се подписали над 1200 пенсионери от Шумен. Подписката, заедно с днешната позиция на пенсионерите, ще бъде изпратена в Народното събрание, където на 4 декември ще се обсъжда бюджета.

Над 1200 души са се подписали под петицията на пенсионерите от Шумен

Възрастните хора към властта: На вас народ не ви трябва!

Пенсионерите са изключително разочаровани от отказа на управляващите да актуализират старите пенсии. Социалната комисия към парламента прие минималната пенсия през 2020 г. да стане 250 лв., а всички пенсии да се индексират с 6,7 % от 1 юли, но не предвижда преизчисляване на старите пенсии.

Настояваме в Бюджет 2020 да се предвидят необходимите средства за преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за 2018 г., заяви от името на протестиращите Анка Янкова, председател на общинския съюз на пенсионерите в Шумен.  Тя подчерта, че пенсията не е подаяние от държавата, а вид отложено плащане, което е осигурено от личните вноски на хората.  Всеки трябва да получава това, което е внасял, не е нормално хора с 30-40 години трудов стаж да получават пенсии под жизнения минимум, категорични са протестиращите. Съюзът на пенсионерите настоява възрастните хора без осигурителен принос и без трудов стаж да получават пенсии не от НОИ, а от социалното министерство.

Сегашната политика на парламента и на правителството към пенсионерите е истински геноцид, заяви Анка Янкова и се обърна към депутатите: „Господа народни представители, вашата социална политика ние приемаме така – младежите изгонихте, старите подлагате на геноцид. На вас народ не ви трябва! Досега продавахте богатството на страната ни на чужденци, сега вече решихте да разпродавате и земята…За нас пари няма, защото трябва по-бързо да измрем, но все пак ще останем достатъчно много и ще участваме във Видовия ден!“.

Председателската на пенсионерския съюз в Шумен очерта мрачния живот на българските старци: „Голяма част от тях живеят в лишения, все повече пенсионери посягат на живота си, защото не могат да задоволяват елементарни човешки потребности. Възрастните хора са ограбвани, пребивани, изнасилвани, лишени от медицинско обслужване“.  С пенсия от 200-300 лв. за къде по-напред, попита риторично Анка Янкова и от името на протестиращите предложи на депутатите смяна на местата поне за месец. „Да си разменим местата – вие ще живеете с 200-300 лв. а ние с вашите заплати. Вие ще пътувате с обществения транспорт, а ние с вашите коли, които обновявате на 3-4 години“, предложи Янкова, аплодирана от протестиращите. И обвини народните представители и правителството, че приемат за нормално 50 % от пенсионерите да са с доходи под жизнения минимум.  Анка Янкова призова народните представители да гласуват бюджета „с разум и по съвест“, в противен случай протестите на пенсионерите ще станат безсрочни.

Анка Янкова чете обръщение към депутатите, в което обвинява управляващите в геноцид над българските пенсионери

И млади хора подкрепят пенсионерите

Много млади хора също са подкрепили подписката на шуменските пенсионери, съобщи Спаска Иванова, секретар на общинския съюз на пенсионерите в Шумен.  „На първия протест в четвъртък край нас мина една група млади момчета, погледнаха ни и казаха: „Давайте да се подпишем, ние се махаме оттук и отиваме в чужбина, но поне да не се тревожим за родители си!“, припомня си Иванова. Тя изрази надежда, че депутатите ще се вслушат в исканията на възрастните шуменци, макар че засега единственият отговор от властта е: няма пари! Но пари трябва да се намерят, категорична е Спаска Иванова и допълва: Цялата икономика има интерес пенсионерите да имат повече пари, защото те връщат обратно всичко, което са получили. Пенсионерите си харчат парите за храна, за сметки, за лекарства и за децата.

На въпроса откъде да се намерят пари, Спаска Иванова репликира, че това не е работа на пенсионерите.   Тези в парламента са хората, които трябва да намерят пари и за пенсионерите, и за болните деца и за инвалидите, казва Иванова и коментира: Нали затова гласуваме за тях, защото обещават да решават проблемите? Защо казват, че няма пари, като толкова национални богатства се експлоатират, толкова пари идват от Европа, непрекъснато се говори, че брутният национален продукт расте! Значи пари има, а депутатите да ги намерят, те затова са там!

Петиция с исканията на протестиращите пенсионери от Шумен ще бъде изпратена до Народното събрание и правителството.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име