Илиян Илиев /вдясно/ си тръгва от ВиК - Шумен, само 8 месеца след като беше назначен за управител. Вече съм свободен човек, пошегува се той пред журналисти. До него е представителят на МРРБ, респ. държавата, който взема всички решения с вдигане на ръка, тъй като държавата държи 51 % от акциите

Поредният управител на ВиК – Шумен Илиян Илиев остана на поста само 8 месеца. Днес Илиев официално беше освободен от длъжност на общо събрание на акционерите, а на негово място за временно изпълняващ беше назначена досегашната главна счетоводителка на дружеството Жанета Панайотова.

През последните години държавата сменя шефовете на водния оператор в Шумен като носни кърпички, а проблемите на дружеството вместо да се решават, все повече се задълбочават.

Поредицата от рокади започнаха през 2012 г. с „командироването“ в Шумен на Мариан Ганчев, който дотогава беше старши експерт по ВиК в областната управа в Габрово.  Ганчев беше поставен на началническия стол с гласа на държавата, притежаваща 51 % от капитала на ВиК – Шумен.  Само една година по-късно, през август 2013-та, експертът от Габрово беше сменен по същия начин, с гласа на държавата в общото събрание на водното дружество.

На директорския пост през 2013 г. беше върнат Светлозар Дамянов, най-дългогодишният управител на дружеството, управлявал ВиК – Шумен от 1985 г. с малки прекъсвания. Дамянов остана начело до пенсионирането си през септември 2016 г.

През 2016 г. за управител на ВиК беше назначен Красимир Марков , дотогава главен инженер на дружеството. Красимир Марков подаде оставка през септември 2018 г., но изпълнява длъжността до март 2019 г., когато общото събрание назначи нов управител.

На поста от края на март 2019 г. застана Илиян Илиев, бивш шеф на ВиК – Ловеч. Сега и Илиев си тръгва. Той е получил официално предложение да поеме ръководството на проблемното водно дружество в Перник.

Сега за пръв път начело на ВиК – Шумен застава жена – досегашната главна счетоводителка на дружеството Жанета Панайотова, която над 20 години е работила в банковия и финансов сектор.  Панайотова е временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс.

Днес смяната на върха във ВиК – Шумен беше одобрена от общото събрание на акционерите, като само община Шумен е гласувала „против“ в съответствие с дадения мандат от общинския съвет.

4 декември 2019 г. Общото събрание на ВиК отново сменя управителя

Непрекъснатите рокади в управлението на ВиК – Шумен вече предизвикват основателни въпроси сред обществото, още повече, че тези смени не водят до по-добри резултати за дружеството и за неговите клиенти.  ВиК остава в тежко финансово състояние, с огромни задължения, а големият европейски проект за пречиствателна станция за питейни води и нов водопровод все още е в сферата на пожеланията, въпреки бодряшките обещания от местни и национални управници.  Междувременно цената на водата в Шумен скочи до 3,40 лв. за кубик и се закова на първото място като най-скъпата вода в страната.  Качеството й обаче си остана на ниво „поливна вода“, какъвто е официалният  статут на язовир Тича, откъдето пият вода без пречистване жителите на Шумен и Велики Преслав.

Единствената по-оптимистична новина на този фон е, че досегашният управител Илиян Илиев е убеден в реализацията на предложение от него спасителен план за ВиК – Шумен: държавата да отпусне на дружеството 5 милиона лева, като увеличи капитала си в него, така че водният оператор да си изчисти старите задължения и да може да кандидатства за финансиране за проекта за пречиствателна станция.  Илиев смята, че спасителните 5 милиона ще бъдат получени до края на годината. Ако това се случи, той ще се окаже най-успешният управител на ВиК – Шумен през последните години. Засега разчитаме на обещания.

А иначе, в отговор на журналистически въпроси, Илиян Илиев каза, че финансовото състояние на ВиК – Шумен сега не е много по-различно от това, което е наследил в края на март. Тогава водното дружество имаше около 7 милиона лева задължения.

„Като общо задълженията не са намалени драстично, ние сме платили текущи задължения към Басейнова дирекция и данъчните, но големият японски проект си стои, има спорове, запори. По него сме платили някаква част от около 500-600 000 лв. по запорите, но сметките продължават да са блокирани“, каза Илиев в отговор на поставен въпрос.  Припомняме, че сметките на ВиК – Шумен бяха запорирани през октомври от съдия-изпълнител, след като дружеството беше осъдено по т. нар. японски договор на стойност 5,7 милиона лева, по който бяха рехабилитирани част от водопроводите в Шумен. Първият съдебен иск беше за 1,2 милиона лева, но се очакват нови дела за оставащите суми по договора. Междувременно всички сметки на ВиК – Шумен продължават да са запорирани.

Проблемите на ВиК – Шумен трябва да се решат генерално, като държавата вдигне капитала си в дружеството, подчерта Илиян Илиев.  Той смята, че държавата вероятно ще извърши процедурата през декември, когато се разпределят излишъците от бюджета. Би трябвало тези 5 милиона да дойдат до края на годината, сега е времето, надява се Илиев. Оттам нататък ще се разблокират сметките на ВиК – Шумен и ще започне реализацията на големия европейски проект за пречиствателната станция, обяснява следващите стъпки досегашният управител.

Той е оптимист за бъдещето на водното дружество, разбира се, ако държавата му помогне. „Шуменското ВиК има много голям потенциал за развитие, намерен е верният път и би трябвало до една година дружеството да няма никакви проблеми, ако планът се реализира“, каза в заключение Илиян Илиев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име