Водата, която ВиК – Шумен продава на своите битови потребители, да поскъпне от 1 януари 2020 г. с 12 стотинки и да стане 3,522 лв. за кубик. Това предлага Комисията по енергийно и водно регулиране, която е публикувала на сайта си анализ за всички водни дружества.

Новите цени ще се обсъждат на заседание на КЕВР на 17 декември.

КЕВР определя новата цена, като увеличава досегашната с процента на инфлация.  Именно тази тънка врътка дава основание на институциите да обясняват, че не повишават цените, а само ги актуализират.  „Периодът, за който следва да се приложи инфлация, съгласно чл. 6, т. 2 от НРЦВКУ, е м. октомври 2017 г. – м. октомври 2019 г., като общият ИПЦ е в размер на 6,622% по данни на НСИ“, пише в анализа си СЕВР. И след начисляването на съответната инфлация, цената на кубик вода в Шумен хвръква на 3,52 лв.

Според комисията, тази цена е поносима за хората в Шуменско, тъй като от КЕВР са определили, че социално поносимата цена  за Шуменска област е 3,795 лв. на кубик.

За предстоящото поскъпване сайтът Радиан.бг предупреди още през октомври, когато гръмна информацията за запорираните сметки на ВиК – Шумен.  Тогава, в интервю с общинския съветник Добромир Драев , той напомни, че „само след един месец започва процедура за ново увеличение на цената на водата, което ще влезе в сила от 1 януари“.  Това сега не го казват, крият го заради изборите, но от следващата година водата пак ще поскъпне с 10-15 стотинки, коментира тогава Драев.  А прогнозите му се основаха на прословутия бизнес план на ВиК – Шумен, в който ясно е записано, че цената на водата се актуализира с инфлацията.  Така че всеки можеше да си направи изчисленията, но тогава управляващите определяха всяка подобна информация като „предизборна атака, лъжи и манипулации“.

Е, сега настъпи часът на истината. Да видим реакцията и на властта, и на гражданите…

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име